OECD: O relansare modestă a economiei europene riscă să provoace cicatrici
Numărul 34, 15-21 sept. 2021 » Lumea în care trăim
O relansare prea slabă a economiei europene riscă să agraveze inegalitățile și să submineze încrederea în Uniunea Europeană, a avertizat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) într-un studiu publicat recent, în care este promovată ideea utilizării planului de relansare pentru atenuarea disparităților regionale, informează AFP, preluată de Agerpres. „Criza ar putea lăsa cicatrici și redeschide răni vechi”, susține OECD într-un raport cu privire la impactul Covid-19 asupra vechiului continent.
Criza sanitară a afectat în mod inegal statele europene, iar izolările succesive introduse în ultimul an s-au dovedit a fi deosebit de distrugătoare pentru sectorul serviciilor. Or, acest sector angajează deseori foarte mulți lucrători cu o calificare redusă, ceea ce ar putea antrena o creștere a inegalităților și a sărăciei în interiorul Europei, afirmă OECD.
„Din cauza dependenței lor puternice de turism și a numărului ridicat de întreprinderi foarte mici, economiile din sudul UE sunt cele care au înregistrat cea mai puternică scădere a PIB-ului în 2020”, explică studiul OECD.
Italia a fost prima țară europeană lovită de pandemie în luna februarie 2020. Virusul s-a răspândit rapid în regiunea Lombardia, centrul economic al Italiei, iar Produsul Intern Brut al acestei țări s-a prăbușit cu 8,9% în 2020.
Pentru a răspunde la creșterea decalajelor între statele membre și între regiunile din aceeași țară, OECD face un apel în special pentru utilizarea planului european de relansare, în valoare de 750 de miliarde de euro pentru investiții în transformarea digitală și tranziția ecologică.
Primele cecuri din acest plan european de relansare, finanțat în premieră prin emiterea de datorii comune, au început să fie deblocate luna trecută.
„Dacă nu va face obiectul unor acțiuni din partea puterilor publice, transformarea digitală ar putea agrava disparitățile regionale și va genera o concentrare spațială crescută a creșterii economice și creării de locuri de muncă”, subliniază OECD.
Cu privire la neutralitatea emisiilor de CO2, acțiunile insuficiente „ar defavoriza în mod disproporționat regiunile puternic dependente de extracția de cărbune și industriile cu o intensitate ridicată a emisiilor de carbon”, adaugă OECD.
Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 38 de state membre ale OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane