Oficial BCE: Băncile europene nu sunt pregătite pentru riscurile generate de creditele neperformante
Telex » Știri 4 decembrie 2020
Băncile din zona euro nu sunt pregătite pentru posibila creştere a creditelor neperformante în contextul efectelor crizei economice generată de pandemie, avertizează Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), informează cotidianul Financial Times, citat de Mediafax. Andrea Enria a explicat, într-un discurs rostit la Conferinţa „Summit financiar global”, organizată de cotidianul Financial Times, că vulnerabilităţile băncilor în pregătirile pentru probabila creştere a creditelor neperformante reprezintă unul dintre factorii luaţi în considerare în decizia BCE privind permiterea sau nu a reluării plăţii dividendelor de către bănci.
Andrea Enria a subliniat că unele dintre cele 117 bănci europene pe care le monitorizează sunt „dezorganizate” în privinţa măsurilor de garantare necesare în contextul probabilei creşteri a creditelor neperformante. Acesta este un factor care generează „preocupări” în rândul membrilor Consiliului de supraveghere al BCE.
Banca Centrală Europeană le-a cerut băncilor din zona euro să sisteze toate plăţile dividendelor şi recuperării acţiunilor începând din martie, în contextul pandemiei, pentru a menţine un capital de 30 de miliarde de euro. În ultimele luni, sectorul bancar face lobby intens pentru a li se permite băncilor puternice să reia distribuirea de capital la începutul anului viitor. „Există o dezbatere intensă” la BCE pe această temă, a declarat Andrea Enria, explicând că decizia va fi influenţată şi de perspectivele macroeconomice. „Le-am trimis managerilor băncilor aflate sub supravegherea noastră scrisori în care evidenţiem anumite probleme pe care vrem să le gestioneze în privinţa abordării faţă de riscurile în materie de creditare”, a precizat Andrea Enria.
Banca Centrală Europeană a avertizat băncile europene că, în cel mai grav scenariu prefigurat recent, riscă să se confrunte cu credite neperformante suplimentare în valoare de 1.400 de miliarde de euro, un nivel mai mare decât cel din timpul crizei financiare din 2008.
BCE „va provoca băncile să prezinte proiecţii credibile care să ne ofere asigurări suficiente că putem reuşi, pentru a avea spaţiu suficient de reluare a plăţilor spre propriii acţionari”, a subliniat Andrea Enria.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale