Oficial BCE: Rata inflației în zona euro ar putea scădea mai rapid decât s-a preconizat
Numărul 7, 22-28 feb. 2023 » Lumea în care trăim
Rata anuală a inflației în zona euro ar putea scădea mai rapid decât s-a preconizat anterior, ținând cont de evoluțiile pozitive din ultimele luni, dar creșterile de prețuri din trecut și înăsprirea pieței forței de muncă încă ar putea exercita presiuni ascendente pe termen scurt asupra prețurilor de bază, a afirmat Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. "Datele recente privind inflația în zona euro și unii factori determinanți cheie sunt încurajatoare, dar per ansamblu, situația încă necesită prudență", a declarat De Cos, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.
Acesta a explicat că până acum e vorba de date preliminare și sunt câteva zone care trebuie atent monitorizate, inclusiv analizarea șocurilor inflaționiste din trecut și recentele scăderi ale prețurilor energiei, piața muncii și evoluțiile salariale.
De asemenea, el a menționat posibilele efecte ale redeschiderii Chinei, reziliența economiei zonei euro și deciziile BCE de politică monetară.
"Toate acestea trebuie atent evaluate, ca parte a proiecțiilor complete care vor fi prezentate înaintea ședinței BCE de politică monetară din martie", a apreciat De Cos.
După ce a atins un vârf de 10,4% în luna octombrie, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut timp de trei luni consecutive, pentru ca în ianuarie să ajungă la 8,5%, grație moderării tarifelor la energie și deblocării lanțurilor de aprovizionare. Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a înăsprit drastic politica monetară, majorând dobânzile de referință de cinci ori, cu un total de trei puncte procentuale, o creștere fără precedent în istoria instituției. Obiectivul "gardienilor euro" este, în principal, acela de a frâna cererea consumatorilor, pentru a opri creșterile de prețuri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național