Oficial BCE: UE are nevoie de datorii comune pentru a rămâne competitivă
Numărul 49, 11-17 dec. 2024 » Lumea în care trăim
Uniunea Europeană are nevoie de împrumuturi comune pentru a concura cu SUA și a asigura viitorul creșterii economice și inovației pentru continent, a declarat marți Fabio Panetta, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. „La baza productivității scăzute a economiei europene stă o capacitate insuficientă de inovație, care, la rândul său, este cauzată de lipsa de dinamism în sectorul de business. În ultimul deceniu, investițiile în cercetare și dezvoltare ale companiilor europene au fost la aproximativ 60% față de cele ale companiilor americane, iar decalajul s-a adâncit în timp”, a spus Panetta, guvernatorul Băncii Italiei, într-un discurs la un forum italiano-spaniol organizat la Barcelona.
Guvernatorul Băncii Italiei a subliniat faptul că, în prezent, datoria publică a blocului comunitar constă în principal în împrumuturile pentru Fondul de Redresare al UE, ale cărui credite se vor încheia în 2026.
„Începând din 2028, volumul de obligațiuni restante va începe să scadă, ajungând la aproape zero în următoarele trei decenii. Crearea unei capacități fiscale comune pentru a finanța lucrările publice ar ajuta Europa să depășească această anomalie”, a mai spus Panetta.
Apelul lui Panetta vine după un raport de 400 de pagini publicat în septembrie de fostul președinte al BCE, Mario Draghi, în care predecesorul lui Panetta la conducerea Băncii Italiei a estimat că UE trebuie să mobilizeze investiții de 800 de miliarde de euro pe an pentru cheltuieli în apărare, dezvoltarea de noi tehnologii și atingerea obiectivelor în ceea ce privește tranziția energetică. Draghi a spus că cea mai bună modalitate pentru a face asta este prin emiterea de noi datorii comune europene.
Germania, cea mai mare economie a Europei, a respins propunerea lui Draghi, îngrijorată de riscurile care ar putea apărea prin punerea la comun a împrumuturilor Germaniei cu cele ale țărilor cu un rating mai slab.
În discursul său, Panetta a precizat că datoriile comune nu implică înființarea unei „uniuni fiscale” și nu ar avea nevoie nici de un Minister european al Finanțelor și nici de mecanisme pentru transferuri sistematice între țări. În schimb, ideea ar fi înființarea unui program comun de cheltuieli pentru finanțarea investițiilor care sunt indispensabile pentru toți cetățenii europeni, printr-un „acord de productivitate” la nivelul întregului continent.
Panetta l-a parafrazat și pe economistul John Maynard Keynes, spunând: „ceea ce contează este nu să faci mai bine sau mai rău acele lucruri pe care statele membre le fac deja, ci să facem acele lucruri care nu sunt făcute deloc”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane