Oficial spaniol: BCE trebuie să evalueze impactul unui euro digital asupra băncilor, înainte de lansare
Numărul 35, 6-12 sep. 2023 » Conectarea la era digitală
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să evalueze impactul unui euro digital asupra sistemului bancar din zona euro, înainte de orice decizie finală privind potențiala sa lansare, a afirmat adjunctul guvernatorului Băncii Spaniei, Margarita Delgado, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
În octombrie, BCE va decide dacă va merge înainte cu euro digital, care este menit să rezolve deficitul de furnizori europeni de servicii de plată. Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveția, Canada, Japonia și Suedia.
În iunie, Uniunea Europeană a propus măsuri pentru stimularea concurenței în sectorul serviciilor de plată, acordând suport legal unui euro digital, ceea ce înseamnă că va fi acceptat ca mijloc de plată.
"Emiterea unui euro digital nu ar trebui să se facă în detrimentul stabilității sistemului financiar. În pofida robusteții sistemului bancar din zona euro, nu putem ignora elementele care ar putea afecta competitivitatea și profitabilitatea băncilor", a avertizat Delgado.
Margarita Delgado, care este și membră a Consiliului de supervizare bancară al BCE și una dintre principalele favorite la conducerea acestei instituții, a explicat că este importantă evaluarea impactului general al unui euro digital asupra lichidității băncilor, ca rezultat al transferării banilor din conturi bancare în portofele electronice în euro.
Un euro digital ar furniza soluții de plăți bazate pe o infrastructură europeană și acceptate în întreaga zonă euro, a adăugat oficialul spaniol.
Ar trebui implementate diverse instrumente pentru evitarea consecințelor neintenționate la adresa stabilității financiare, cum ar fi stabilirea unei limite de aproximativ 3.000 euro (3.200 dolari) la sumele de euro digitali pe care le pot deține utilizatorii, susține Delgado.
Plățile electronice în UE au crescut de la 184.200 miliarde de euro în 2017 la 240.000 miliarde de euro în 2021, accelerate de pandemie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane