Oficialii din Franța și Germania declară că un acord internațional cu privire la taxarea companiilor este aproape finalizat
Telex » Știri 28 mai 2021
Discuțiile la nivel internațional pentru rescrierea regulilor cu privire la taxarea transfrontalieră sunt pe ultima sută de metri, iar un acord este posibil să fie anunțat peste câteva săptămâni, au declarat miniștrii Finanțelor din Franța și Germania, informează Reuters, preluată de Agerpres. Un număr de aproape 140 de țări negociază cum să modifice regulile cu privire la taxarea companiilor multinaționale în era comerțului digital transfrontalier și să stabilească un impozit minim pe profitul companiilor, valabil la nivel global.
Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a spus că discuțiile au loc aproape în fiecare zi la diferite niveluri, iar oficialii se grăbesc să ajungă la un acord în luna iulie. „Sunt încrezător că în doar câteva săptămâni vom cădea de acord asupra unei revoluții în taxarea internațională a companiilor, respectiv o realocare a drepturilor de impozitare și un impozit minim global”, a spus Olaf Scholz, cu prilejul unei conferințe de presă online cu omologul său francez Bruno Le Maire.
„Există în mod clar o oportunitate să ajungem la un acord istoric cu prilejul reuniunii miniștrilor de Finanțe din G7 de săptămâna viitoare și cu prilejul următorului summit G20 de la începutul lunii iulie”, a declarat Bruno Le Maire. Acesta a adăugat că cerințele Franței pentru un acord sunt aproape să fie îndeplinite, respectiv un nivel credibil al impozitului minim și faptul că toate marile companii digitale să fie acoperite de noile reguli cu privire la locul unde multinaționalele sunt taxate.
Săptămâna trecută, Trezoreria SUA s-a oferit să accepte un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global de cel puțin 15%, o rată semnificativ mai mică față de propunerea de 21% susținută anterior de Germania și Franța. Propunerea administrației americane a fost salutată de directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, care a apreciat că aceasta va permite țărilor să investească mai mult în domenii esențiale precum educația, sănătatea sau infrastructurile. Cu toate acestea, oficialul FMI a recunoscut că introducerea unui astfel de impozit valabil la nivel gobal va fi deosebit de dificilă pentru că trebui găsit un consens cu privire la „nivelul ideal”, adică acela care este benefic atât pentru economia mondială, dar satisface și autoritățile fiscale din fiecare țară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial