Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în trimestrul al treilea
Numărul 44, 6-12 nov. 2024 » Lumea în care trăim
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în trimestrul al treilea, grație rezistenței surprinzătoare a economiei germane, care a evitat intrarea într-o recesiune tehnică, informează Reuters și AFP, preluate de Agerpres. Conform unei estimări preliminare, publicate de Eurostat, Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,4% în perioada iulie-septembrie 2024 comparativ cu trimestrul precedent. Analiștii intervievați de Reuters mizau pe o creștere de 0,2% de la un trimestru la altul.
În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creștere de 0,9% în T3, după un avans de 0,6% în T2.
Cea mai mare surpriză a venit din partea Germaniei, cea mai mare economie a Europei, care a înregistrat un avans de 0,2%, în pofida mai multor oficiali care prognozau o recesiune având în vedre problemele cu care se confruntă sectorul industrial.
Chiar dacă economiile Franței și Spaniei au dat și ele dovadă de o rezistență surprinzătoare, datele Eurostat confirmă faptul că economia zonei euro continuă să rămână cu mult în urma economiei americane, care potrivit analiștilor a înregistrat un avans de 3% în trimestrul al treilea, grație consumului solid și cheltuielilor bugetare consistente.
Orice noi tarife ar urma să declanșeze represalii, ceea ce va duce la majorarea costurilor și la reducerea schimburilor comerciale mondiale, care mult timp au fost un motor pentru Europa, o economie deschisă care se bazează pe mișcarea liberă bunurilor.
Datele Eurostat privind întreaga Uniune Europeană arată că economia a crescut cu 0,3% în trimestrul al treilea, după un avans de 0,2% în trimestrul al doilea, iar în ritm anual PIB-ul UE a înregistrat un avans de 0,9% în trimestrul al treilea, după unul de 0,8% în trimestrul al doilea.
În rândul statelor membre pentru care există date cu privire la trimestrul al treilea, Irlanda (2%) a înregistrat cea mai puternică creștere economică față de trimestrul precedent, urmată de Lituania (1,1%) și Spania (0,8%). Contracții au fost înregistrate în Ungaria (-0,7%), Letonia (-0,4%) și Suedia (-0,1%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial