România, Portugalia și Ungaria, la egalitate în ceea ce privește PIB-ul per capita în 2022
Numărul 12, 29 mar.-4 apr. 2023 » Lumea în care trăim
Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) al Ungariei, Portugaliei și României s-a situat în toate cele trei țări la 77% din media Uniunii Europene în anul 2022, arată datele preliminare publicate de Eurostat, citate de Agerpres. În ceea ce privește PIB-ul per capita în 2022 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard - PPS), România este aproape de Polonia care a fost la 79% din media UE și devansează țări precum Letonia, care este la 74% din media din UE, Croația - 73%, Grecia - 68%, Slovacia - 67% și Bulgaria - 59%. Anul trecut, cea mai prosperă țară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost cu 161% peste media din UE. Urmează Irlanda cu un PIB/locuitor exprimat în PPS cu 134% peste media din UE. La distanță se situează Danemarca (36% peste media din UE), Țările de Jos (30% peste medie), Austria (25%), Belgia (21%), Suedia (19% peste medie) și Germania (17% peste medie).
Finlanda, Malta și Franța sunt celelalte state membre cu un PIB per capita mai mare decât media din UE.
Italia, Slovenia, Cipru și Cehia sunt toate la mai puțin de 10% sub media din UE, urmate de Lituania, Estonia și Spania care sunt undeva între 10% și 20% sub media din UE. PIB-ul per capita în Polonia, Ungaria, Portugalia, România, Letonia și Croația este la mai puțin de 30% sub media din UE.
Datele comunicate de Eurostat reprezintă o estimare preliminară cu privire la paritatea puterii de cumpărare și PIB per capita în Uniunea Europeană pentru anul 2022. Datele mai detaliate vor fi publicate în luna iunie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale