Economia României a avut o evoluție ușor peste media europeană în primele trei luni ale acestui an
Numărul 23-24, 12-26 iun. 2024 » Breviar statistic
Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro și Uniunii Europene a înregistrat un avans de 0,3%, în primul trimestru din 2024, comparativ cu trimestrul patru din 2023, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Conform datelor revizuite, PIB-ul ajustat sezonier a crescut în majoritatea statelor membre ale UE, singurele scăderi fiind înregistrate în Danemarca (-1,8%), Estonia (-0,5%) și Țările de Jos (-0,1%).
Statele membre cu cele mai puternice avansuri ale Produsului Intern Brut în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, au fost: Malta (1,3%), Cipru (1,2%) și Croația (1%). Economia României a înregistrat o evoluție ușor peste media europeană, cu un avans a PIB-ului de 0,4% în primele trei luni ale anului, după o contracție de 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut.
Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,5% în UE în primele trei luni ale acestui an. Și în acest caz, statele membre cu cele mai puternice avansuri ale PIB-ului au fost Malta (4,6%), Croația (3,9%) și Cipru (3,4%). În cazul României, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 1,8% în ritm anual în primele trei luni ale anului, după un avans de 1,1% în ultimele trei luni ale anului trecut.
Datele Eurostat sunt similare cu cele anunțate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), care a revizuit în jos creșterea economică a României din primele trei luni ale acestui an, la 0,4%, de la 0,5% cât estima anterior, iar față de același trimestru din 2023, PIB-ul a înregistrat o creștere cu 0,1% pe seria brută și cu 1,8% pe seria ajustată sezonier.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 416,318 miliarde lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 0,4% față de trimestrul IV 2023 și în creștere cu 1,8% față de trimestrul I 2023. Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 339,404 miliarde de lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 0,1 % față de trimestrul I 2023.
Potrivit datelor INS, la creșterea PIB, în trimestrul I 2024 față de trimestrul I 2023, au contribuit în mod deosebit următoarele ramuri: informațiile și comunicațiile (+0,2%), cu o pondere de 8,9% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 2%; activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+0,2%), cu o pondere de 2,6% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 7%; administrația publică și apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială (+0,1%), cu o pondere de 15% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 0,9%; impozitele nete pe produs (+0,6%), cu o pondere de 8,3% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului lor cu 6%.
O contribuție negativă la creșterea PIB a înregistrat-o industria (-0,2%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB și care a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 1,1%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane