OIM: Jumătate din populația lumii trăiește fără nicio formă de protecție socială
Telex » Știri 2 septembrie 2021
Aproximativ 4,1 miliarde de persoane, adică mai mult de jumătate din populația lumii, trăiesc fără nicio formă de protecție socială, chiar dacă pandemia a forțat țările să își protejeze mai bine populația, arată un raport cu privire la starea protecției sociale publicat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), informează AFP, citată de Agerpres.
Protecția socială include accesul la serviciile medicale, precum și sprijinul financiar la pensie și în caz de șomaj, maladie, invaliditate, accident de muncă, maternitate etc.
Potrivit OIM, în 2020, doar 46,9% din populația lumii beneficia de cel puțin o prestație de protecție socială, în timp ce 53,1% nu beneficiau de nicio garanție de venit din partea sistemului lor național de protecție socială.
Procentul mediu la nivel mondial maschează importante diferențe de la o regiune la alta: dacă în Europa și Asia Centrală rata de acoperire este superioară mediei mondiale (83,9%), iar în cele două Americi este de 64,3%, în Asia Pacific este de 44,1%, în țările arabe, de 40%, iar în Africa, de 17,4%.
Cheltuielile publice care au legătură cu protecția socială variază și ele considerabil. În medie, țările lumii alocă 12,8% din Produsul Intern Brut pentru protecția socială, însă, în timp ce țările cu venituri mari alocă 16,4% din PIB pentru protecția socială, țările din venituri reduse alocă doar 1,1%.
Dacă pandemia a permis realizarea unei veritabile „radiografii” a inegalităților existente la nivel mondial, în același timp a „scos la lumină rolul absolut crucial pe care protecția socială îl joacă răspunsul guvernelor la criză”, a afirmat directorul general al OIM, Guy Ryder.
„Țările sunt la o răscruce. Este momentul critic pentru a utiliza răspunsul la pandemie și să construim o nouă generație de sisteme de drepturi și de protecție socială”, susține Guy Ryder.
Organizația Internațională a Muncii a făcut un apel către liderii politici să continue eforturile demarate în timpul pandemiei, în pofida presiunilor pentru ca țările să opteze pentru asanarea bugetară, și a cerut ca măsurile de protecție socială existente să fie menținute până când revenirea se consolidează.
Pentru a garanta cel puțin o acoperire cu o protecție socială de bază, țările cu venituri reduse ar trebui să investească 77,9 miliarde de dolari suplimentar pe an, țările cu venituri medii inferioare, 362,9 miliarde de dolari suplimentar, iar țările cu venituri medii superioare, 750,8 miliarde de dolari mai mult pe an. Aceste sume sunt echivalente cu 15,9%, 5,1%, respectiv, 3,1% din PIB-ul lor, estimează OIM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice