OIM: Numărul global al persoanelor fără un loc de muncă va ajunge, în 2024, la 190,8 milioane
Numărul 2, 17-23 ian. 2024 » Analize și sinteze
Rata globală a șomajului este așteptată să urce ușor în acest an, cu 0,1 puncte procentuale, până la 5,2%, în principal ca urmare a creșterii numărului de șomeri în economiile avansate, a anunțat Organizația Internațională a Muncii (OIM), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Raportul "World Employment and Social Outlook: Trends 2024" prognozează că numărul global al persoanelor fără un loc de muncă va crește cu două milioane în acest an, până la 190,8 milioane, de la 188,6 milioane de persoane anul trecut, ceea ce va face ca rata globală a șomajului să urce până la 5,2%, de la un nivel de 5,1% în 2023.
"Prognozăm o scădere modestă a performanțelor pe piața muncii, parțial întrucât creșterea economică încetinește în toată lumea", a spus directorul de cercetare de la OIM, Richard Samans.
OIM, o agenție din cadrul ONU, a precizat că, după un scurt episod de avans accelerat, apărut pe măsură ce țările și-au revenit din pandemie, creșterea productivității a revenit la ritmul redus înregistrat pe parcursul deceniului precedent.
"În perioadele de creștere lentă a productivității, veniturile disponibile reale și salariile reale sunt deseori vulnerabile la șocurile bruște de prețuri", se arată în raportul OIM.
Documentul menționează faptul că în următorii doi ani sunt așteptate progrese modeste în ceea ce privește rata de ocupare în țările cu venituri medii și mari, dar câștigurile pe partea de locuri de muncă în țările cu venituri scăzute vor rămâne robuste.
"Situația este una îngrijorătoare în special în țările cu venituri mari, unde creșterea ratei de ocupare este așteptată să devină negativă în 2024 și doar progrese modeste sunt prognozate în 2025", susține OIM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice