OIM: Piața muncii se va confrunta cu dificultăți în 2023, din cauza inflației ridicate și a înăspririi politicii monetare
Numărul 2-3, 18-31 ian. 2023 » Lumea în care trăim
Creșterea ratei de ocupare a forței de muncă pe plan global ar urma să încetinească semnificativ anul acesta, la 1%, față de 2% în 2022, din cauza efectelor războiului din Ucraina asupra economiei, a inflației ridicate și a înăspririi politicii monetare, se arată într-un raport publicat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Anterior, instituția cu sediul la Geneva estima un avans de 1,5% al ratei de ocupare a forței de muncă în 2023.
În același timp, numărul șomerilor pe plan global ar urma să urce cu 3 milioane, la 208 milioane în 2023, în timp ce inflația va afecta nivelul salariilor reale, conform raportului dedicat tendințelor globale.
Deficitul de noi locuri de muncă va afecta țările într-un moment în care multe încă își revin de pe urma șocului economic al pandemiei, iar numărul de cazuri de coronavirus crește semnificativ în China, după ridicarea restricțiilor, avertizează OIM.
"Încetinirea ratei de ocupare a forței de muncă pe plan global înseamnă că noi nu ne așteptăm ca pierderile înregistrate în timpul pandemiei să fie recuperate înainte de 2025", a afirmat Richard Samans, directorul Departamentului de cercetare al OIM și coordonatorul raportului.
Progresele înregistrate în reducerea numărului de locuri de muncă informale pe plan global ar putea fi inversate în următorii an, avertizează OIM.
Instituția atrage atenția că "actuala încetinire a ratei de ocupare a forței de muncă înseamnă că mulți angajați vor trebui să accepte locuri de muncă de o calitate mai redusă, deseori prost plătite, uneori cu ore insuficiente. Mai mult, în condițiile în care prețurile cresc mai rapid decât salariile nominale, criza costului de trai riscă să sporească numărul săracilor".
Situația s-ar putea înrăutăți și mai mult dacă economia globală încetinește, avertizează OIM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice