OIM: Redresarea pieței globale a muncii, amânată de incertitudinile privind pandemia
Numărul 2, 19-25 ian. 2022 » Lumea în care trăim
Piața globală a forței de muncă va avea nevoie de mai mult timp să se redreseze față de cât s-a crezut anterior, șomajul urmând să rămână peste nivelul de dinaintea pandemiei cel puțin până în 2023, din cauza incertitudinilor privind evoluția și durata pandemiei, se arată într-un raport publicat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Agenția Națiunilor Unite estimează că în acest an vor fi echivalentul a aproximativ 52 de milioane de locuri de muncă mai puține față de nivelul de dinaintea pandemiei, ceea ce este aproximativ dublu față de prognoza precedentă, din iunie 2021.
Problemele vor continua și în 2023, când încă vor fi aproximativ 27 de milioane locuri de muncă mai puține, susține OIM, care avertizează asupra redresării „lente și nesigure”, în raportul pe 2022 privind perspectivele sociale și ale pieței muncii.
„Perspectivele pieței muncii la nivel global s-au deteriorat de la precedentele previziuni ale OIM, o revenire la performanța de dinaintea pandemiei va rămâne probabil greu de realizat pentru cea mai mare parte a lumii în următorii ani”, se arată în raport.
Directorul general Guy Ryder le-a spus jurnaliștilor că există nenumărați factori care au determinat revizuirea datelor, „în special continuarea pandemiei și variantele sale, mai ales Omicron”.
Per ansamblu, OIM estimează că, pe plan mondial, aproximativ 207 milioane de persoane vor fi în șomaj în 2022. Instituția avertizează că impactul va fi semnificativ mai mare deoarece mulți oameni au părăsit piața muncii și încă nu au revenit.
Totuși, proiectatul deficit privind orele lucrate în 2022 reprezintă o îmbunătățire față de 2020 și 2021.
OIM estimează că în 2021 au fost aproximativ 125 de milioane mai puține locuri de muncă, comparativ cu nivelul de dinaintea pandemiei, iar în 2020, cu 258 milioane mai puține.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice