OMC a îmbunătățit prognoza privind creșterea comerțului mondial în acest an
Numărul 14-15, 12-25 apr. 2023 » Lumea în care trăim
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a îmbunătățit prognoza privind comerțul mondial în 2023, și a avertizat asupra riscurilor provocate de războiul din Ucraina, de tensiunile geopolitice, de insecuritatea alimentară, de inflație și de înăsprirea politicii monetare, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Instituția, cu sediul la Geneva, se așteaptă la o creștere de 1,7% a comerțului mondial în 2023, după ce în octombrie estima un avans de 1%, dar sub media de 2,6% din ultimii 12 ani, de când comerțul a fost afectat de crizele globale financiare.
În 2022, declinul din trimestrul patru a dus la o creștere de doar 2,7% a comerțului mondial, după ce anterior OMC previzionase o expansiune de 3,5%.
Pentru 2024, OMC se așteaptă la o redresare, comerțul mondial urmând să înregistreze un avans de 3,2%, în urma impulsionării economiei, dar avertizează că prognoza este nesigură din cauza riscurilor negative.
Directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a explicat că amenințările la adresa comerțului mondial includ continuarea războiului din Ucraina și alte tensiuni geopolitice, nivelul ridicat al inflației și impactul înăspririi politicii monetare.
Țările bogate trebuie să fie atente la semnele privind criza alimentară în țările cu venituri scăzute, susține OMC.
Este neclar cum războiul va afecta suprafețele cultivate din Ucraina, un producător major de cereale, în timp ce seceta și inundațiile provocate de schimbările climatice ar putea duce în alte regiuni la scăderea semnificativă a recoltelor, avertizează OMC.
De asemenea, a declarat Okonjo-Iweala, este vitală limitarea restricțiilor de export la alimente. Aproximativ 35 de țări au impus 100 de restricții de export la alimente și îngrășăminte, de la începutul războiului din Ucraina. Unele restricții au fost atenuate la mijlocul anului trecut, dar au fost impuse altele.
OMC apreciază că turismul internațional este în grafic pentru a înregistra o redresare completă, în urma ridicării restricțiilor, iar cererea pentru călătorii nu pare să fie afectată de incertitudinile economice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național