OMC: Comerțul mondial ar putea crește cu 3% în 2025, dacă conflictele din Orientul Mijlociu sunt ținute sub control
Numărul 41, 16-22 oct. 2024 » Lumea în care trăim
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a îmbunătățit zilele trecute previziunile privind evoluția comerțului mondial în acest an și a apreciat că o creștere suplimentară, de 3%, este posibilă în 2025, presupunând că sunt ținute sub control conflictele din Orientul Mijlociu, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Organizația cu sediul la Geneva apreciază că anul acesta comerțul mondial s-a redresat după declinul din 2023, determinat de inflația ridicată și majorarea dobânzilor. După ce în aprilie OMC estima o creștere de 2,6% a comerțului mondial în acest an, acum previzionează un avans de 2,7%.
„Ne așteptăm la o redresare graduală a comerțului global în 2024, dar rămânem vigilenți față de posibilele evoluții negative, în special o potențială escaladare a conflictelor regionale, cum sunt cele din Orientul Mijlociu. Impactul ar putea fi mai sever pentru țările direct implicate, dar ar putea de asemenea apărea efecte indirecte, cum ar fi costurile mai ridicate cu energia pe plan global și rutele de transport”, a afirmat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.
De asemenea, organizația a citat politicile monetare divergente în rândul economiilor majore ca un alt risc la adresa previziunilor. „Aceste evoluții ar putea duce la volatilitate pe piețele financiare și la mișcări de capital, după ce băncile centrale au început reducerea dobânzilor. De asemenea, serviciul datoriei devine mai dificil pentru țările mai sărace”, avertizează organizația.
În plus, susține OMC, „există un potențial limitat pentru estimări, dacă reducerile de dobânzi din economiile avansate stimulează o creștere economică mai solidă decât se estima, fără o revenire a inflației”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane