OMC îmbunătățește prognoza privind evoluția schimburilor comerciale internaționale în 2021
Numărul 13, 7-13 apr. 2021 » Lumea în care trăim
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a îmbunătățit ușor estimările privind evoluția comerțului mondial anul acesta, dar a avertizat că perspectivele rămân sumbre din cauza riscurilor privind campania de vaccinare și a evoluției pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a afirmat că vaccinurile au dat lumii șansa stopării bolii și a redresării economiei. „Dar această oportunitate ar putea fi risipită dacă un număr mare de țări și persoane nu au acces egal la vaccinuri”, a avertizat șeful organizației.
Anul acesta, schimburile comerciale internaționale ar urma să înregistreze o creștere de 8%, după un declin de 5,3% în 2020. În octombrie, OMC previziona un avans de 7,2% în 2021 și o scădere de 9,2% în 2020. Pentru 2022 este estimată o expansiune de 4%.
Comerțul este supus unor riscuri de deteriorare semnificativă pe termen scurt, iar perspectivele depind de evoluția pandemiei. Accelerarea distribuirii de vaccinuri și ridicarea mai rapidă a restricțiilor ar putea adăuga 2,50 puncte procentuale la creșterea comerțului, apreciază OMC.
La jumătatea acestei luni, Okonjo-Iweala intenționează să aibă o întâlnire cu producătorii de vaccinuri și cu grupuri civile pentru a analiza cum poate fi extinsă producția, în special pe piețele emergente.
Șeful OMC a atras atenția că există deja deosebiri regionale în comerț, în timp ce exporturile Asiei în 2021 ar putea înregistra potențial o creștere de 10% față de nivelul din 2019, iar livrările din Africa și Orientul Mijlociu ar putea fi în scădere.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice