OMC: Previziunile privind comerțul mondial par „mult prea optimiste”
Numărul 5, 7-13 feb. 2024 » Lumea în care trăim
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) își va revizui probabil în scădere previziunile privind evoluția comerțului mondial în 2023 și 2024, pe fondul încetinirii economiei și al potențialului impact al perturbării transportului maritim prin Canalul Suez, a declarat, pentru Reuters, economistul șef al OMC, Ralph Ossa, relatează Agerpres. În octombrie, OMC și-a înrăutățit previziunile pentru 2023, arătând că volumul comerțului mondial de marfă urma să crească cu doar 0,8%, dar că se aștepta în schimb la o revenire de 3,3% în 2024. Dar acum organizația crede că avansul din acest an este amenințat de tensiunile geopolitice, cum ar fi cele care afectează Canalul Suez.
Atacurile houthi asupra navelor din Marea Roșie au forțat marile companii de shipping să evite Canalul Suez, cea mai rapidă rută maritimă între Asia și Europa, pe unde trece aproximativ 12% din traficul maritim mondial. Giganții shipping-ului Maersk și Hapag-Lloyd au decis să își trimită navele pe rute mai lungi și mai scumpe, în jurul Capul Bunei Speranțe. Această rută adaugă 10 zile la durata unei călătorii între Asia și Nordul Europei precum și un milion de dolari în plus la consumul de carburant.
Atât prognozele din 2023 cât și din 2024 par acum "mult prea optimiste", avertizează Ralph Ossa. Organizația Mondială a Comerțului va publica în aproximativ două luni estimările actualizate privind evoluția comerțului mondial. În primele trei trimestre din 2023, comerțului mondial a înregistrat un declin anual de 1,4%, deși ultimul trimestru pare ceva mai solid. "La acest moment, creșterea din 2023 pare că va fi sub 0,8%. Dacă va fi pozitivă sau negativă, nu știu", a declarat economistul-șef al OMC.
Europa a avut o evoluție sub așteptări, iar redresarea Chinei în urma pandemiei nu a fost atât de solidă cum se estima.
Schimburile de mărfuri internaționale au crescut în fiecare an în ultimul deceniu, exceptând 2020, cea mai dificilă perioadă din timpul pandemiei.
O serie de organizații internaționale au revizuit în scădere estimările privind PIB-ul în acest an, ceea ce va afecta și previziunile OMC. Totuși, comerțului mondial în 2024 ar trebui să fie mai solid decât în 2023, a subliniat Ossa.
Acesta a adăugat: "Da, avem toate aceste turbulențe cu care se confruntă comerțului internațional... dar nu trebuie să uităm imaginea în ansamblu, atât economia globală în general, cât și comerțul mondial în particular au fost incredibil de reziliente".
Oficialul a scos în evidența expansiunea continuă a comerțului cu servicii, care a crescut cu 9% în primul semestru din 2023, în urma unui avans semnificativ al serviciilor livrate digital.
Ossa a explicat că, după șocul inițial la adresa lanțurilor de aprovizionare de pe urma perturbărilor din Canalul Suez, cel mai probabil impact va fi reprezentat de prețuri mai ridicate pentru consumatori, în urma majorării costurilor de transport.
Impactul inflației se va resimți în Europa dacă perturbările continuă, dar nu la un nivel ridicat, a explicat Ossa.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național