OMC: Ritmul de creștere a comerțului global încetinește din cauza epidemiei
Telex » Știri 12 martie 2020
Ritmul de creştere a comerţului global în domeniul serviciilor a scăzut la începutul anului 2020 deoarece epidemia de coronavirus (Covid-19) afectează economia mondială, în special pe segmentul călătoriilor aeriene şi al transportului de mărfuri, se arată înr-un raport publicat de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), transmite Reuters, citată de Agerpres. Indicatorul privind comerţul global în domeniul serviciilor a scăzut la 96,8 puncte, de la 98,4 în septembrie. Un indicator sub 100 de puncte indică o creştere a comerţului sub tendinţele pe termen mediu.
Noile date nu ţin cont deplin de impactul economic al epidemiei şi, de aceea, indicatorul ar putea scădea şi mai mult în următoarele luni, avertizează OMC.
Cele mai semnificative declinuri s-au înregistrat în cazul sectorului aerian şi al transportului de mărfuri, dar şi în sectorul financiar şi IT sunt sub tendinţele pe termen mediu.
Creşterea comerţului cu bunuri pe plan global se va situa „sub tendinţa generală” în 2019, pe fondul tensiunilor şi al tarifelor vamale suplimentare impuse în sectoare cheie, estima recent OMC.
Potrivit celor mai recente prognoze ale Organizaţiei, în 2019 comerţul mondial va înregistra o creştere de 1,2%, urmând ca în 2020 să înregistreze o creştere de 2,7%. Dacă tensiunile se vor atenua, comerţul mondial ar putea atinge o creştere de până la 3,7% în 2020.
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice