OMC se așteaptă la o încetinire semnificativă a comerțului mondial în 2023
Numărul 40, 12-18 oct. 2022 » Lumea în care trăim
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a revizuit în mod semnificativ estimările privind evoluția comerțului mondial în 2023, în contextul unei economii globale afectate de numeroase șocuri precum războiul din Ucraina și înăsprirea politicilor monetare, transmite AFP, preluată de Agerpres. Conform noilor prognoze, economiștii OMC se așteaptă la o creștere cu 3,5% a volumului schimburilor comerciale mondiale în acest an, adică un avans superior celui de 3% prognozat în luna aprilie. În schimb, pentru 2023, economiștii OMC mizează în prezent pe o creștere a comerțului mondial de doar 1%, comparativ cu estimările anterioare privind un avans de 3,4%.
În ceea ce privește Produsul Intern Brut mondial, cele mai noi previziuni ale OMC arată spre o creștere de 2,8% în 2022 și una de 2,3% în 2023 (cu un punct procentual mai puțin față de estimările precedente pentru anul 2023).
Comparativ, OECD, care își menține previziunile referitoare la un avans de 3% al economiei mondiale în 2022, a anunțat recent că mizează pe o creștere de 2,2% pentru anul următor. La rândul său, Fondul Monetar Internațional mizează pe un avans de 3,2% în acest an și unul de 2,9% în 2023.
Dacă cele mai recente estimări ale OMC se vor confirma, ritmul de creștere a comerțului mondial va încetini puternic în 2023 dar cu toate acestea va rămâne în teritoriul pozitiv.
OMC subliniază totuși că există foarte multe incertitudini în jurul previziunilor sale, din cauza modificărilor de politică monetară din economiile avansate și a naturii imprevizibile a războiului din Ucraina. Organizația a decis să ofere un interval de variație cu privire la prognoza sa de creștere pentru acest an, cuprins între 2% și 4,9%. Similar, pentru 2023, OMC susține că dacă riscurile de degradare se vor concretiza, comerțul mondial ar putea cădea până la o contracție de 2,8%, în timp ce în cazul unor surprize pozitive, ritmul de creștere ar putea urca până la 4,6%.
„Tabloul pentru 2023 s-a înrăutățit considerabil”, a spus directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala. Potrivit acesteia, estimările publicate în aprilie „par acum mult prea optimiste, dat fiind faptul că prețurile la energie au explodat, inflația se extinde la un număr din ce în ce mai mare de sectoare, iar războiul nu dă niciun semn de acalmie”.
„Decidenții politici se confruntă cu alegeri dificile în căutarea unui echilibru optim între lupta împotriva inflației, menținerea ocupării depline și atingerea unor obiective importante precum tranziția la energiile curate”, a precizat Ngozi Okonjo-Iweala. „Chiar dacă poate părea tentant să recurgi la restricții comerciale pentru a remedia deficiențele în materie de aprovizionare pe care șocurile din ultimii doi ani le-au scos la lumină, o diminuare a lanțurilor de aprovizionare mondiale nu ar face decât să agraveze presiunile inflaționiste, ceea ce ar antrena o încetinire a creșterii economice și o scădere a nivelului de trai”, a avertizat directorul OMC.
Ngozi Okonjo-Iweala a apreciat că lumea are nevoie de o bază de producție a bunurilor și serviciilor care să fie mai diversificată și mai puțin concentrată, ceea ce ar stimula creșterea economică, ar îmbunătăți reziliența și ar promova stabilitate pe termen lung a prețurilor prin reducerea expunerii pe fenomenele meteo extreme și perturbărilor locale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice