OMS: Numărul copiilor obezi va crește, în întreaga lume, cu 100 de milioane până în 2030, până la 250 de milioane
Numărul 38, 8-14 oct. 2019 » Lumea în care trăim
Numărul copiilor suferind de obezitate va crește cu 100 de milioane până în 2030, până la 250 de milioane, iar printre cauze se numără o promovare agresivă a alimentelor de tip „junk” și politici ineficiente ale guvernelor în ceea ce privește prevenirea acestei tulburări, potrivit The Guardian, citat de Mediafax. Astfel, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar una din zece țări are până la 50% șanse să atingă obiectivul impus de a nu înregistra o creștere a ratei acestei tulburări în rândul copiilor, în perioada 2010 - 2025. Mai mult, șansele a 156 din cele 191 de țări studiate coboară sub 10%, potrivit World Obesity Federation, care a compilat noile date în primul Atlas al Obezității Infantile.
De obicei, copiii obezi devin adulți suferind de obezitate, tulburare care este asociată cu maladii ce scurtează durata vieții, printre care boli cardiace și diabet de tipul II.
Specialiștii spun că o creștere a numărului de copii suferind de obezitate va fi o povară mai mare pentru serviciile de sănătate publică. Această creștere demonstrează un eșec al guvernelor de a respecta și proteja dreptul copiilor la o stare bună a sănătății, spune Donna Ryan, președinte al federației.
Unele țări au o rată scăzută a obezității, dar nu vor scăpa tendințelor, iar altele au niveluri moderate sau mari și nu fac nimic pentru a stopa fenomenul. Iar această tulburare afectează deopotrivă țările sărace și pe cele bogate.
Specialiștii estimează că, până în 2030, vor fi 62 de milioane de persoane obeze cu vârsta între 5 și 19 ani în China, 27 de milioane în India, 17 milioane în SUA.
Federația a calculat și un scor de risc în ceea ce privește o criză a obezității în următorul deceniu pentru cele 191 de state studiate. Cele mai mari scoruri - maximum 11 puncte - sunt înregistrate de unele insule din Pacific, precum Cook și Palau, și în Puerto Rico, iar Noua Zeelandă are 10,5 puncte.
În ceea ce privește bebelușii - copiii cu vârsta sub un an -, Ucraina înregistrează cel mai mare procentaj, 26%, în timp ce în Insulele Cook 40,7% dintre persoanele cu vârste între 5 și 19 ani sunt obeze. În SUA, un sfert dintre persoanele cu vârste între 5 și 19 ani sunt obeze.
În România, se estimează că, până în 2030, peste 493.500 de copii și adolescenți vor fi obezi, dar specialiștii subliniază că în țara noastră există reglementări în ceea ce privește promovarea alimentelor pentru copii și politici pentru a reduce inactivitatea fizică și dietele nesănătoase. Totuși, România are 1% probabilități de a atinge obiectul OMS de a nu înregistra o creștere a ratei obezității infantile în perioada 2010 - 2025.
Potrivit specialiștilor, 20% dintre copiii supraponderali în 2030 vor suferi de obezitate severă și este posibil să aibă nevoie de ajutor medical specializat, precum chirurgie bariatrică. Același procentaj riscă instalarea diabetului de tip II încă din copilărie, iar, ca adulți, maladii precum cancerul și boli cardiace.
Potrivit lui Louise Baur, medic pediatru și profesor la Universitatea din Sydney (Australia), ambasador contra obezității infantile pentru federație, fenomenul, care a debutat la mijlocul anilor 1980, este și o consecință a creșterii utilizării alimentelor gata preparate, a mijloacelor de transport motorizat, a sedentarismului - a scăzut numărul copiilor care merg pe bicicletă sau se plimbă - și a folosirii ecranelor (computere, tablete etc.).
Cei interesați pot accesa Atlasul Obezității Infantile aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice