„Omul cât trăiește învață – mottoul fiecărui om de succes”
Numărul 20-21, 16-29 august 2016 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu ec. Antonia Cătană, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Bistrița-Năsăud
Alexandra Rizea: Ar fi foarte interesant pentru cititorii noștri să completăm seria interviurilor dedicate în principal carierelor profesionale cu punctele dvs. de vedere. Dar înainte de a le exprima vă rugăm să faceți o „retrospectivă” centrată pe principalele momente care vă definesc în calitate de expert contabil.
Antonia Cătană: Meseria o moștenesc de la mama. Totdeauna mi-a plăcut să fac calcule; când eram mică, mergeam la ea la serviciu și eram în al nouălea cer când îmi dădea de lucru la mașina de calcul. Iubeam să aud cum sunau tastele și banda, chiar dacă nu înțelegeam pentru ce și de ce trebuie adunate atâtea cifre. Cred că în sufletul meu am știut mereu că voi deveni contabilă. Nu m-am așteptat, însă, să-mi împlinesc multe dintre obiectivele mele profesionale într-un timp atât de scurt.
Ce anume fapte și date din acest „timp atât de scurt” considerați că trebuie menționate?
Am terminat Facultatea de Științe Economice, secția Relații Economice Internaționale, în anul 2006, cu dorința de a mă reîntoarce acasă și de a profesa în domeniu. Din păcate, Bistrița, la momentul respectiv, nu a avut o piață de desfacere a ofertelor de locuri de muncă în acest domeniu. Astfel, am optat pentru specializarea Finanțe-Contabilitate și consider că opțiunea mea a fost inspirată.
În ce sens?
M-am angajat la o societate cu profilul aferent și am început de la zero. Teoria care se învață în facultate, ținând cont că specializarea mea inițială a fost diferită, nu se compara cu partea practică. Am primit termen de trei luni să învăț, să arăt că pot și că vreau să practic această meserie. Mergeam la muncă opt ore pe zi, veneam acasă, mâncam, puțină odihnă, după care studiu. Cu acest prilej, vreau să le mulțumesc și să-mi exprim aprecierea deosebită față de foștii angajatori, sub îndrumarea cărora am început această meserie și care m-au motivat să evoluez. A început din ce în ce mai mult să-mi placă ceea ce fac și, după nici măcar un an de la angajare, m-am hotărât să dau examenul de expert contabil. Nu știam ce înseamnă, știam doar că vreau să reușesc. A fost nevoie de încă doi ani să mă pregătesc suficient de bine pentru examenul de acces la profesia de expert contabil, dar a meritat.
Care a fost parcursul dvs. profesional din momentul în care ați dobândit calitatea de expert contabil?
În următorii ani am schimbat serviciul, în favoarea ramurii bugetare, dar nu a fost să fie. Evoluția României din punct de vedere economic, reducerile și restructurările din acea perioadă – având în vedere statutul meu de stagiar – m-au convins că profesia de expert contabil este cea pe care vreau să o practic, la cote de performanță cât mai înalte. Viața mi-a acordat, din nou, șansa de a mă intersecta în cariera profesională cu un om deosebit, alături de care am fundamentat o activitate în sectorul bugetar, activitatea în sectorul privat evoluând, de asemenea, semnificativ. De aici, drumul profesional și-a urmat cursul firesc, cu greutățile și împlinirile aferente.
În ce măsură evoluțiile pe care le evocați au fost marcate de exercitarea calității de membru al CECCAR?
În primul rând, fără calitatea de membru al CECCAR nu avem dreptul de exercitare a profesiei. În al doilea rând, încet-încet, lumea a început să înțeleagă ce înseamnă într-adevăr un profesionist, iar când acesta mai este și acreditat din partea unei organizații de nivelul CECCAR, interesul, aprecierea sunt pe măsură.
În continuarea răspunsului dvs. vă propun să vă referiți la locul și rolul organizațiilor profesionale – cu accent pe ceea ce reprezintă CECCAR – în procesele de diminuare a decalajelor care despart județul Bistrița-Năsăud de zonele de dezvoltare performante din țara noastră.
Rolul organizațiilor profesionale este extrem de important. Subliniez faptul că fără a avea calitatea de membru al CECCAR nu ne putem exercita profesia; rolul acestuia este și de a reprezenta profesia contabilă dintr-o anumită entitate administrativ-teritorială în fața organismelor guvernamentale și de dezvoltare din acea zonă și, în anumite cazuri, în raporturile cu organizațiile internaționale. Un scop major al organizațiilor regionale îl constituie tocmai facilitarea dezvoltării relațiilor economice în regiunile respective. De asemenea, un rol foarte important îl are prin asigurarea și controlul calității serviciilor acordate, prin cursurile și seminarele oferite, fiind de mare ajutor în evoluția profesională.
În mod firesc, există un element de continuitate între formarea profesională și perfecționarea permanentă a experților contabili și contabililor autorizați. În viziunea dvs., cum se manifestă și cum ar trebui să se manifeste o asemenea continuitate?
„Omul cât trăiește învață” este mottoul care trebuie să fie în mentalitatea fiecărui om de succes. Formarea profesională și perfecționarea permanentă a experților contabili și contabililor autorizați necesită o adaptare continuă la legislația în vigoare, aceasta fiind complexă și în permanentă actualizare, precum și cunoașterea a tot ceea ce este nou și avansat în domeniul nostru de activitate, din perspectiva exigențelor prezentului și viitorului, având în vedere mai ales exigențele erei digitale.
Nu mai este pentru nimeni o noutate că în practică avem de-a face cu expresia unității în diversitate a activității CECCAR. Care este părerea dvs. în această privință?
Profesia contabilă nu este ușoară. Multă lume își imaginează că stai în spatele unui calculator, aduni câteva sume și gata, ți-ai făcut treaba... Ce ușor este!... Și mai auzi câteodată: „Doar nu ai muncă de câmp!!!”. Datorită activității CECCAR, profesia noastră își amplifică adevărata valoare. În fapt, pentru a profesa, pentru a te menține pe piață, trebuie în permanență să fii – cum am mai subliniat – cu „burta pe carte”; trebuie să dăm răspunsuri precise, cu maturitate profesională, la toate problemele cu care ne confruntăm. Este un domeniu larg, în care de la noi, experții contabili, sunt așteptate rezultate pe măsură.
Inevitabil, urmează ultima întrebare: ce vă propuneți dvs. personal, dar și în calitate de membru al Filialei CECCAR Bistrița-Năsăud pentru perioada care a mai rămas din acest an și pentru anii imediat următori?
Îmi doresc, din tot sufletul, să mă ridic la nivelul așteptărilor profesionale, atât pentru partenerii de afaceri, cât și în ceea ce privește activitatea CECCAR.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane