ONPCSB propune noi modele ale Rapoartelor de tranzacții suspecte, cu numerar, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, respectiv Raportului de transferuri externe și privind transferurile de fonduri pentru activitatea de remitere de bani
Telex » Știri 28 aprilie 2023
Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin privind aprobarea formei și conținutului rapoartelor prevăzute la art. 6 și 7 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative și a metodologiei de transmitere a acestora. Prin noul proiect de act normativ, ONPCSB propune: ♦ forma și conținutul Raportului de tranzacții suspecte pentru entități bancare și nonbancare; ♦ forma și conținutul Raportului de tranzacții cu numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, inclusiv operațiunile care au o legătură între ele, pentru entități bancare și nonbancare; ♦ forma și conținutul Raportului de transferuri externe, în și din conturi, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele, pentru entități bancare și nonbancare; ♦ forma și conținutul Raportului privind transferurile de fonduri pentru activitatea de remitere de bani a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro; ♦ metodologia de transmitere a rapoartelor menționate anterior.
În prezent, modelele acestor Rapoarte sunt reglementate prin Ordinul Președintelui ONPCSB nr. 14/2021. Potrivit inițiatorilor, elaborarea proiectului are la bază, între altele, faptul că la nivelul ONPCSB este în curs de implementare un nou sistem informatic modern, care să integreze baze de date externe și să ofere posibilitatea de a analiza toate rapoartele transmise, în vederea eficientizării activității Oficiului.
Potrivit proiectului aflat în consultare publică, transmiterea rapoartelor prevăzute la art. 6 și 7 din Legea nr. 129/2019 se face numai în format electronic, în forma și conținutul prevăzute de prezentul Ordin, prin intermediul sistemului de raportare online pus la dispoziție de către ONPCSB, accesibil la adresa de internet https://raportare.onpcsb.ro. Accesul entităților raportoare la sistemul de raportare online al Oficiului se obține în urma înregistrării acestora în sistem. Înregistrarea se face o singură dată și presupune completarea, în interfața sistemului, a unui formular cu informații de identificare a entității raportoare. Pentru toate entitățile raportoare este obligatorie selectarea, dintr-o listă predefinită, a categoriei (prevăzute la art. 5 din Legea nr. 129/2019) în care se încadrează activitatea pe care o desfășoară. Alegerea corectă a categoriei în care se încadrează persoana juridică este exclusiv responsabilitatea acesteia. În urma completării informațiilor de identificare, se obține accesul propriu-zis în sistem, pe baza unui nume de utilizator și a unei parole stabilite și confirmate de către utilizator. Înregistrarea în sistem se face cu ocazia primului raport pe care entitatea raportoare îl are de transmis către ONPCSB. Dacă entitatea raportoare nu are de transmis rapoarte la Oficiu, nu este necesară înregistrarea acesteia în sistem.pă aprobare, noul Ordin va intra în vigoare în 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Cei interesați pot consultata documentația aferentă proiectului pe site-ul ONPCSB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național