ONRC: 47 de SRL-D înființate în ianuarie 2020
Numărul 10, 17-23 martie 2020 » Breviar statistic
Numărul de societăți cu răspundere limitată - debutant (SRL-D) înființate în ianuarie 2020 a fost de 47, cele mai multe, respectiv 7, fiind înregistrate în județul Satu-Mare, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), informează Agerpres. În total, în România au fost înființate până în ianuarie 47.752 SRL-D, din care 41.351 în funcțiune și 6.401 radiate. Numărul cel mai mare de astfel de societăți funcționale este în București (6.396) și în județele Cluj (5.556), Timiș (2.667) și Maramureș (2.389).
Conform datelor ONRC, numărul total de rezervări denumire SRL-D este de 11.340.
Potrivit OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri, acestea pot fi înființate de întreprinzători care îndeplinesc următoarele condiții: au capacitate juridică deplină de exercițiu; anterior datei înmatriculării societății în Registrul Comerțului nu au mai deținut și nu dețin calitatea de acționar sau asociat al unei întreprinderi constituite în spațiul economic european; înființează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată în condițiile legii.
Societatea înființată trebuie să îndeplinească următoarele condiții: este societate cu răspundere limitată (SRL), care funcționează pe durată nedeterminată; se încadrează în categoria microîntreprinderilor în condițiile Legii nr. 346/2004, cu modificările și completările ulterioare, și ale OUG nr. 6/2011; este înființată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 întreprinzători debutanți asociați; are în obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare (CAEN Rev 2).
În cele cinci grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiect de activitate al societății următoarele: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, precum și activitățile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice