ONU: Creșterea economiei globale va încetini în 2022 și în 2023
Numărul 2, 19-25 ian. 2022 » Lumea în care trăim
Economia mondială ar urma să înregistreze o creștere de 5% în 2022, față de un avans de 5,5% în 2021, și să crească cu 3,5% în 2023, pe fondul noilor valuri de infecții COVID-19, al dificultăților de pe piața muncii, perturbărilor din lanțurile de aprovizionare și al majorării inflației, se arată într-un raport publicat de Organizația Națiunilor Unite (ONU), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Ritmul de creștere a economiei din 2021, după contracția de 3,4% din 2020, a început să încetinească la finalul anului trecut, inclusiv în marile economii, cum ar fi China, Uniunea Europeană și Statele Unite, deoarece efectele măsurilor de stimulare fiscală și monetară s-au atenuat și au apărut perturbările din lanțurile de aprovizionare, potrivit celui mai recent raport World Economic Situation and Prospects, publicat de ONU.
Alături de evoluția pandemiei, „sporirea presiunilor inflaționiste în marile economii dezvoltate și în câteva mari economii în curs de dezvoltare prezintă riscuri suplimentare la adresa redresării. Inflația globală a urcat anul trecut la un nivel estimat de 5,2%, cu mai mult de două puncte procentuale peste tendința din ultimii zece ani”, se arată în raportul ONU.
De asemenea, instituția avertizează că o consecință pe termen lung a pandemiei este nivelul mai ridicat al inegalității în cadrul și între state.
„Pentru majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, o redresare deplină a PIB-ului per capita rămâne greu de atins. Deficitul dintre ce realizează ele și ce ar fi realizat fără pandemie va persista și în 2023. În contrast, PIB-ul per capita în economiile dezvoltate ar urma să se redreseze aproape complet până în 2023, față de proiecțiile de dinaintea pandemiei”, se arată în raport.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice