ONU: Economia mondială va încetini în 2023, dar se va redresa în 2024
Telex » Știri 26 ianuarie 2023
Creșterea economiei mondiale ar urma să încetinească anul acesta la 1,9%, de la un nivel estimat de 3% în 2022, din cauza efectelor pandemiei, a războiului din Ucraina, a inflației ridicate și a crizei climatice, se arată într-un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Astfel, conform raportului "Perspectivele și situația economiei mondiale", ritmul de creștere a economiei mondiale din 2023 va fi unul dintre cele mai reduse din ultimele decenii.
"Creșterea economiei mondiale ar urma să accelereze moderat la 2,7% în 2024, dacă, așa cum estimăm, unele turbulențe macroeconomice se vor diminua anul viitor. Perspectivele pe termen scurt rămân extrem de nesigure, deoarece persistă riscurile economice, financiare, geopolitice și de mediu", se arată în raport.
Săptămâna viitoare, FMI urmează să publice o actualizare a "Perspectivelor economiei mondiale" (World Economic Outlook), dar săptămâna trecută directorul general Kristalina Georgieva declara că nu vede "o îmbunătățire dramatică" a actualelor previziuni care indică un avans al economiei mondiale în 2023 de 2,7%, de la un nivel de aproximativ 3,2% în 2022.
În raportul realizat de Departamentul pentru afaceri economice și sociale al ONU se arată că evoluția economiei mondiale este afectată de creșterea mai slabă din SUA, UE și alte state dezvoltate. Economia americană ar urma să înregistreze un avans de doar 0,4% în 2023, de la un nivel estimat de 1,8% în 2022, UE o expansiune de 0,2% în 2023 (de la un nivel estimat de 3,3% în 2022). În schimb, economia Chinei ar urma să accelereze la 4,8% anul acesta, față de 3% anul trecut.
FMI previzionează o creștere a economiei SUA de 1% în 2023, un avans al UE de 0,5% și o expansiune a Chinei de 4,4%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice