ONU: Marii ghețari, inclusiv Dolomiții și Yosemite, pot dispărea până în 2050
Numărul 44, 9-15 nov. 2022 » Roza vânturilor
Agenția culturală a Națiunilor Unite, UNESCO, monitorizează aproximativ 18.600 de ghețari din 50 de situri din patrimoniul său mondial și a declarat că o treime dintre aceștia vor dispărea până în 2050, scrie NBC News, preluat de Mediafax. Unii dintre cei mai faimoși ghețari din lume, inclusiv în Dolomiții din Italia, parcurile Yosemite și Yellowstone din Statele Unite și muntele Kilimanjaro din Tanzania, vor dispărea până în 2050 din cauza încălzirii globale, indiferent de scenariul de creștere a temperaturii, potrivit unui raport UNESCO.
În timp ce restul pot fi salvați dacă se menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, într-un scenariu de menținere a nivelului actual al emisiilor, aproximativ 50% dintre acești ghețari din patrimoniul mondial ar putea dispărea aproape în totalitate până în 2100.
Ghețarii din patrimoniul mondial, așa cum sunt definiți de UNESCO, reprezintă aproximativ 10% din suprafața ghețarilor din lume și includ unii dintre cei mai cunoscuți ghețari din lume, a căror dispariție este extrem de vizibilă, deoarece sunt puncte de atracție pentru turismul mondial.
Autorul principal al raportului, Tales Carvalho, a declarat pentru Reuters că ghețarii din patrimoniul mondial pierd în medie aproximativ 58 de miliarde de tone de gheață în fiecare an - echivalentul volumului total anual de apă folosit în Franța și Spania la un loc - și contribuie la aproape 5% din creșterea observată a nivelului mării la nivel mondial.
Carvalho a declarat că cea mai importantă măsură de protecție pentru a preveni retragerea majoră a ghețarilor la nivel mondial ar fi reducerea drastică a emisiilor de carbon.
UNESCO recomandă ca, având în vedere că, în viitorul apropiat, este inevitabil ca mulți dintre acești ghețari să se micșoreze în continuare, autoritățile locale ar trebui să facă din ghețari un punct central al politicii, prin îmbunătățirea monitorizării și cercetării și prin punerea în aplicare a unor măsuri de reducere a riscului de dezastre.
„Pe măsură ce lacurile ghețarilor se umplu, acestea se pot sparge și pot provoca inundații catastrofale în aval”, a declarat Carvalho.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice