ONU: Perspectivele de creștere ale economiei mondiale, revizuite în sus la 3,2% în 2018-2019
Numărul 19-20, 22 mai - 4 iunie 2018 » Lumea în care trăim
Perspectivele de creștere ale economiei mondiale au fost revizuite în sus, până la 3,2% în 2018 și 2019, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), care trage, totodată, un semnal de alarmă asupra riscurilor care ar putea afecta această creștere, informează AFP, citată de Agerpres. „Creșterea economiei mondiale depășește estimările, iar PIB-ul mondial ar urma să depășească 3% în acest an și anul viitor, grație vigorii țărilor dezvoltate și condițiilor favorabile de investiții”, se arată în raportul ONU.
Documentul precizează că ritmul de creștere a economiei mondiale este estimat la 3,2% atât în 2018, cât și în 2019, ceea ce reprezintă o îmbunătățire a estimărilor cu 0,2% pentru 2018, respectiv 0,1% pentru 2019, comparativ cu precedentele prognoze care datează de la finele lui 2017.
„Creșterea comerțului mondial s-a accelerat, de asemenea, reflectând o majorare generalizată a cererii mondiale”, se mai arată în raportul realizat de Departamentul de afaceri economice al ONU. Documentul subliniază, însă, că s-au înmulțit și riscurile care ar putea contracara creșterea mondială. Experții ONU precizează că este nevoie urgentă să fie abordate o serie de provocări politice, precum amenințările la adresa sistemului comercial multilateral, inegalitățile puternice și noua majorare a emisiilor de carbon.
Raportul ONU atrage atenția și asupra prejudiciilor provocate sistemului comercial multilateral de noile bariere comerciale sau de măsurile de răspuns. Acestea amenință vigoarea și durabilitatea creșterii mondiale, cu repercusiuni potențial importante, în special pentru economiile în curs de dezvoltare, avertizează documentul.
(Copyright foto: palinchak / 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice