ONU propune un venit de bază temporar pentru 2,7 miliarde de săraci din lume, în contextul pandemiei
Numărul 29-30, 28 iul.-10 aug. 2020 » Lumea în care trăim
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a solicitat asigurarea unui venit de bază temporar pentru cei 2,7 miliarde de săraci din lume, în contextul pandemiei de COVID-19, relatează dpa și Reuters, citate de Agerpres. O asemenea măsură ar putea contribui la limitarea răspândirii coronavirusului, permițându-le celor care trăiesc sub sau foarte aproape de pragul sărăciei în 132 de țări în curs de dezvoltare să rămână acasă, a explicat PNUD.
În prezent, 7 din 10 persoane care lucrează în țările sărace obțin venituri pe așa-zisele piețe informale și nu-și pot permite să stea acasă, notează PNUD.
„Vremurile fără precedent necesită măsuri sociale și economice fără precedent. Introducerea unui venit de bază temporar pentru cei mai săraci oameni ai lumii se conturează ca una dintre opțiuni, lucru care ar fi putut părea imposibil în urmă cu câteva luni”, a menționat într-un comunicat administratorul PNUD, Achim Steiner.
„Un venit de bază temporar le-ar putea permite guvernelor să le asigure oamenilor nevoiți să rămână în case un «colac de salvare» financiar, să injecteze fonduri în economiile locale pentru a ține pe linia de plutire micile afaceri și să încetinească răspândirea devastatoare a COVID-19”, se arată în comunicat. „Pachetele de asistență și planurile de redresare nu se pot concentra doar pe piețele mari și marile afaceri”, subliniază PNUD.
Agenția ONU estimează că asigurarea unui astfel de venit ar costa cel puțin 199 de miliarde de dolari pe lună și acesta ar putea fi finanțat prin redirecționarea de resurse, ca, de exemplu, subvențiile pentru combustibili fosili sau fonduri care ar fi fost folosite pentru achitarea datoriilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național