ONU: Războiul din Ucraina frânează recuperarea economică globală
Numărul 20, 25-31 mai 2022 » Analize și sinteze
Războiul din Ucraina frânează fragila recuperare economică pe care lumea a început-o după criza provocată de Covid-19, a anunțat ONU, care a coborât de la 4% la 3,1% estimările de creștere globală pentru acest an și a avertizat că deteriorarea poate fi chiar mai acută, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Națiunile Unite se așteaptă ca principalele economii să crească în 2022, dar într-un ritm clar inferior celui pe care îl calculase în ianuarie, când și-a prezentat ultimele proiecții.
Conflictul din Ucraina și impactul lui asupra prețurilor la energie și alimente, creșterea generalizată a inflației și înăsprirea politicilor monetare pentru a răspunde la această situație sunt principalii factori ai acestei revizuiri.
„Războiul din Ucraina, în toate dimensiunile sale, a declanșat o criză care este devastatoare pentru piețele globale de energie, afectează sistemele financiare și exacerbează vulnerabilitățile extreme pentru lumea în curs de dezvoltare”, subliniază, într-un comunicat, secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Uniunea Europeană, prin legăturile sale cu Rusia, apare drept cea mai afectată dintre marile economii ale lumii și, potrivit ONU, va crește cu 2,7% în 2022, mult sub estimarea de 3,9% pe care organizația a făcut-o la începutul anului.
În cazul Statelor Unite, previziunile de creștere au fost modificate de la 3,5% la 2,6%, în timp ce pentru China au fost reduse cu șapte zecimi, la 4,5%. Evident, lovitura cea mai grea la nivel mondial o primește Ucraina, a cărei economie se va prăbuși, cu o scădere între 30% și 50%, ca rezultat al războiului, în timp ce Rusia va resimți clar efectul sancțiunilor internaționale și va suferi o contracție de 10,6%.
America Latină, la rândul său, va crește anul acesta cu 2,1%, potrivit ONU, care a redus cu o zecime estimarea din ianuarie, după ce a avut deja în vedere o recuperare lentă, din cauza prețurilor ridicate la materiile prime și a unei cereri mai mici din partea Chinei și a Statelor Unite.
Actuala conjunctură complică și mai mult situația, din cauza inflației, a scumpirii finanțării statului de pe piețe și a impactului care se așteaptă în ceea ce privește producția agricolă în țări precum Argentina, Brazilia și Uruguay, drept consecință a problemelor din lanțul de aprovizionare și a scumpirii îngrășămintelor, din cauza războiului din Ucraina.
La nivel global, ONU avertizează că majorarea ratei inflației se va face simțită în special în gospodăriile mai defavorizate, care alocă o parte foarte importantă din venituri pentru alimente și energie, două produse care care s-au scumpit semnificativ.
Națiunile Unite estimează că, pe plan mondial, rata inflației va crește anul acesta cu 6,7%, mai mult decât dublu față de media din perioada 2010-2020.
Impactul va fi grav în special pentru țările în curs de dezvoltare, unde există deja un nivel ridicat de sărăcie și unde „scumpirea banilor”, prin majorarea dobânzii de referință în SUA, poate îngreuna finanțarea politicilor de sprijin pentru cei vulnerabili. Pentru aceasta, Antonio Guterres a cerut măsuri „rapide și decisive” pentru a asigura o aprovizionare constantă cu alimente și energie pe piață, printr-o ridicare a restricțiilor la export, direcționând excedentul și rezervele către cei care au nevoie și dând un răspuns la scumpirea mâncării, pentru a frâna volatilitatea pieței.
În plus, ONU consideră că războiul din Ucraina poate să dăuneze răspunsului la schimbările climatice, deoarece este previzibil ca prețurile ridicate la petrol și gaze să ducă la o creștere a producției acestor combustibili fosili pe termen scurt, într-un moment în care emisiile de dioxid de carbon sunt la maxime istorice.
Astfel, Națiunile Unite recomandă ca răspunsul să constea în accelerarea tranziției la energii regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice, două componente-cheie în politicile sale de combatere a încălzirii globale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial