OPEC reduce estimările privind cererea globală de petrol din cauza provocărilor economice sporite
Telex » Știri 15 noiembrie 2022
Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a înrăutățit, la începutul acestei săptămâni, estimările sale privind cererea globală de petrol în 2022, pentru a cincea oară din aprilie, și a revizuit în scădere și previziunile pentru 2023, citând provocările economice sporite, inclusiv inflația ridicată și majorarea dobânzilor, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Conform raportului lunar al OPEC, cererea de petrol în 2022 va crește cu 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), sau 2,6%, în scădere cu 100.000 bpd față de prognoza precedentă.
"Economia mondială a intrat într-o perioadă de incertitudini semnificative și dificultăți sporite, în trimestrul patru din 2022. Riscurile de evoluție negative sunt cauzate de inflația ridicată, înăsprirea politicii monetare de către marile bănci centrale, nivelul ridicat al datoriei suverane în multe regiuni, înăsprirea pieței forței de muncă și perturbările persistente din lanțurile de aprovizionare", apreciază Organizația Statelor Exportatoare de Petrol.
Este ultimul raport înaintea reuniunii din 4 decembrie în care se va stabili politica Grupului OPEC+, compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței.
În 5 octombrie, Grupul OPEC+ a decis cea mai semnificativă reducere a producției de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piața este tensionată, în pofida presiunilor SUA și ale altor țări pentru a pompa mai mult. Reuniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-și reducă producția cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creșterea prețurilor.
În 2023, OPEC se așteaptă la majorarea cererii de petrol cu 2,24 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 100.000 bpd față de prognoza precedentă.
Deși riscurile indică evoluții negative, există și potențial de creștere.
"Acesta ar putea veni din mai multe surse. În special, inflația ar putea fi afectată pozitiv de orice soluționare a situației geopolitice din Europa de Est, permițând o reducere a înăspririi politicii monetare", susține Organizația Statelor Exportatoare de Petrol.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial