Oportunitate și creativitate
Numărul 20, 24-30 mai 2023 » La început a fost cuvântul...
Calitatea comunicării publice prin intermediul mass-mediei ar avea mult de câștigat din toate unghiurile de vedere dacă – în toate cazurile – s-ar acorda atenția cuvenită respectării regulilor lingvistico-logice. Abaterile de la aceste reguli sunt (încă) numeroase, așa cum o atestă și exemplele care urmează. Astfel, în redarea unei convorbiri apărute într-o revistă se menționa că „este oportun și necesar și, totodată, indispensabil să se accelereze procesul de digitalizare la nivel de firmă”. În fața acestei fraze apar inevitabile întrebări. Bunăoară, poate fi „oportun” ceva care nu este „necesar”? Apoi, dacă o anumită măsură este „indispensabilă”, poate fi „inoportună”? Evident, în respectiva frază s-a acumulat o adevărată „colecție” de pleonasme.
Un alt exemplu de aceeași natură a „oferit” o emisiune radiofonică, al cărei autor a afirmat că „expoziția X reprezintă cea mai recentă mărturie a spiritului inovator și creator”. Oare „inovarea” nu este expresia unui act „creator”, iar „creația” nu-și găsește în „inovație” una dintre formele ei de manifestare?
Mai consemnăm intervenția unui participant la o dezbatere televizată care a considerat că „a devenit oportun ca în fiecare proces decizional să se acționeze la momentul potrivit propice companiei prin valorificarea la maximum a unei situații favorabile”. Or, „momentul oportun” este echivalentul „momentului potrivit”, după cum o „situație propice” reprezintă o „oportunitate”. Iar ceea ce este „favorabil” indică, neîndoios, ceva „oportun”. Așa că în rândul celor mai evidente „oportunități” se înscriu cele care „valorifică” virtuțile exprimării corecte, ceea ce constituie condiții dintre cele mai „favorabile” de comunicare cu publicul. Asta DA, „oportunitate”! (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane