Oportunitate şi opţiune
Numărul 34, 4-10 sept. 2018 » La început a fost cuvântul...
Într-o emisiune televizată, unul dintre participanţi a afirmat că „oportunităţile din prezent sunt, de fapt, posibilităţile favorabile oferite pentru a alege soluţiile cele mai optime”. Aici, avem de-a face cu un cumul de erori. „Oportunităţile” nu reprezintă „de fapt” (ca să-l cităm, din nou, pe respectivul vorbitor) decât o anumită categorie de „posibilităţi”. Şi nu orice fel de „categorie”, ci una… „favorabilă”. Apoi, noţiunea de „optim” nu suportă grade de comparaţie. Când zici „optim”, implici situaţii în care este vorba despre soluţiile cele mai potrivite, cele mai dezirabile, cele mai eficiente, raportate, desigur, la „posibilităţi”, la amintitele „oportunităţi”. Mai notăm, în treacăt, că, din pricina faptului că este asemănător cu verbul „a obţine”, mai întâlnim, în scris, formula „obţiune”, ceea ce este – evident – greşit.
Tot într-o emisiune televizată, s-a spus, textual: „Cum orice bună oportunitate este o «rara avis», era cazul să nu se irosească o astfel de şansă”. În primul rând, „oportunităţile” nu sunt o „rara avis”, respectiv ceva „rar”; e drept, nu le întâlnim la tot pasul, dar există, în orice domeniu, în „cantităţi” importante. Totodată, „oportunitatea” este, prin definiţie, ceva „bun”.
Şi acum, un exemplu dintr-un editorial din presa print: „Posibilitatea de a alege din mai multe variante ne oferă tuturor o gamă largă de opţiuni în materie de oportunităţi care survin la momentul potrivit”. Am mai relevat că „oportunităţile” sunt… „posibilităţi”. O altă formulă pleonastică vizează, în cazul de faţă, modul de utilizare a verbelor „a alege” şi „a opta”. De asemenea, definiţia „oportunităţilor” conţine exact o stare de fapt „la un moment potrivit”. Aşa că, dispunem de reguli care ne permit să „optăm” corect şi când avem „oportunitatea” de a ne exprima corect. (T.B.)
(Copyright foto: nexusplexus / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial