Oportunități de finanțare pentru proiecte culturale
Numărul 32-33, 22 aug. - 4 sept. 2017 » Direct de la sursă
Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) a anunțat lansarea, la 1 septembrie a.c., a unei sesiuni de finanțare pentru care sunt alocați 15 milioane lei. Apelul de participare vizează atât proiecte cu derulare anuală, cât și programe culturale cu o durată de minimum 18 luni, ce se vor desfășura începând din ianuarie 2018.
Potrivit AFCN, finanțarea se adresează, conform legii, asociațiilor, fundațiilor, instituțiilor de cultură publice și private, persoanelor fizice autorizate, societăților comerciale care derulează activități culturale.
„În urma consultărilor avute în luna iunie, Consiliul AFCN a decis introducerea în cadrul acestei sesiuni a unei arii dedicate evenimentelor cu caracter repetitiv de tip festival, înscrierea acestor proiecte la orice altă arie atrage eliminarea lor administrativă”, precizează AFCN, într-un comunicat.
Bugetul alocat pentru finanțarea de proiecte culturale este de 13 milioane de lei. Cele 11 arii de finanțare propuse în această sesiune au priorități specifice, definite în glosarul de termeni: arte vizuale, teatru, muzică, dans & performance art, intervenție culturală, rezidențe de creație, educație prin cultură, promovarea culturii scrise, patrimoniu cultural material, patrimoniu cultural imaterial, proiecte de tip festival/cu caracter repetitiv.
Între criteriile de eligibilitate se vor avea în vedere înscrierea bugetului solicitat în limita plafonului maximal de finanțare corespunzător ariei și asigurarea unei cofinanțări de minimum 10% din bugetul proiectului. Un proiect cultural poate fi înscris la o singură arie. Un operator cultural poate înscrie în concurs maximum trei proiecte culturale pe sesiune.
Un buget de 2 milioane de lei este alocat pentru finanțarea programelor culturale multianuale, cu anvergură și premise de sustenabilitate, axate pe producția de proiecte artistice noi. Suma care poate fi solicitată pentru un program trebuie să fie de minimum 150.000 lei – maximum 200.000 lei. „Solicitarea unui buget mai mic sau mai mare duce la eliminarea administrativă a proiectului”, precizează instituția.
Un operator cultural poate înscrie în concurs o singură propunere multianuală pe sesiune. Aceasta nu poate fi depusă în același timp și la finanțări anuale și la cele multianuale. Cofinanțarea de cel puțin 25% din suma propusă și existența a cel puțin doi parteneri naționali și/sau internaționali sunt condiții de eligibilitate.
AFCN precizează că apelul pentru programe multianuale se lansează doar în sesiunea din septembrie.
Aplicația online va fi deschisă pe 1 septembrie, iar termenul-limită pentru înscrierea proiectelor și programelor culturale este 30 septembrie 2017, ora 17:00.
Cei interesați pot găsi detalii cu privire la priorități, plafoane de finanțare, calendar, condiții de eligibilitate, ghid de completare a formularului electronic și grile de evaluare pe pagina de internet a AFCN, la adresa www.afcn.ro/finantari/proiecte-culturale.html.
(Copyright foto: andreypopov / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial