Opt din zece experți vor să combată fraudele financiare cu ajutorul inteligenței artificiale, până în 2025
Numărul 9, 6-12 mar. 2024 » Conectarea la era digitală
Opt din zece experți vor să combată fraudele financiare cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), până în 2025, arată cel mai recent studiu realizat de compania globală de software AI și analytics, în parteneriat cu Asociația Examinatorilor de Fraudă Certificați (ACFE), relatează Agerpres. "AI-ul generativ a captivat imaginația publicului, pe fondul capacităților și promisiunilor de a se putea integra în fiecare dintre aspectele societății. Devine astfel, de înțeles, faptul că 83% dintre profesioniștii domeniului anti-fraudă anticipează că vor adăuga această tehnologie în arsenalul lor, în următorii doi ani", relevă concluzia principală a studiului cu privire la tehnologia anti-fraudă desfășurat de către SAS, alături de ACFE.
Raportul Anti-Fraud Technology Benchmarking din 2024 este cel de-al treilea studiu global realizat de SAS și ACFE începând din 2019. Cea mai recentă ediție a acestuia aduce în prim-plan insight-uri de la aproximativ 1.200 de membri ACFE, intervievați la finele lui 2023. Datele obținute în cadrul acestui studiu arată trenduri clare în evoluția luptei anti-fraudă, începând cu 2019.
Astfel, interesul pentru inteligență artificială (AI) și învățare automatizată (ML) este mai crescut ca niciodată. În prezent, aproximativ 1 din 5 profesioniști anti-fraudă (18%) menționează cele două unelte între cele pe care le folosesc pentru a detecta frauda. Alți 32% anticipează că vor implementa astfel de tehnologii în următorii doi ani. În acest ritm, utilizarea AI și ML în programele anti-fraudă se va tripla până la finele lui 2025.
Cu toate acestea, rata de adoptare a inteligenței artificiale și a învățării automatizate este sub așteptări, arată studiul citat. Cu toate că interesul este foarte crescut, adoptarea efectivă a AI și ML a crescut cu doar 5% începând cu 2019. Estimările din 2019 și 2022 preconizau rate de 25%, respectiv 26%.
În vreme ce utilizarea unui număr ridicat de tehnici de analiză a datelor a ajuns la un platou, folosirea datelor biometrice și a roboticii în programele anti-fraudă a fost într-o continuă creștere și dezvoltare.
Folosirea datelor biometrice fizice a crescut cu 14% începând din 2019, fiind acum o resursă în cazul a 40% din respondenți. Unul din cinci (20%) intervievați folosește robotica, inclusiv automatizări robotice de procese, în creștere de la 9% în 2019. Aceste tehnologii sunt cel mai des întâlnite în cazul serviciilor bancare și financiare. 51% dintre respondenți folosesc date biometrice fizice, iar 33% folosesc robotica. "Accesibilitatea uneltelor de AI generativ le face deosebit de periculoase dacă ajung în mâini greșite. Trei din cinci organizații preconizează o creștere a bugetelor pentru tehnologie anti-fraudă în următorii doi ani. Cum vor investi aceste fonduri va determina cine va avea avantajul în ceea ce a devenit o cursă a înarmării tehnologice, în care adversarii sunt infractorii. Este o luptă dificilă, deoarece spre deosebire de fraudatori, organizațiile trebuie să folosească noile tehnologii în mod etic", a afirmat John Gill, președintele ACFE, într-un comunicat.
Alături de raportul pregătit, panoul de control online al SAS permite utilizatorilor să analizeze datele obținute în funcție de industrie, regiune geografică sau dimensiunile companiei. Respondenții lucrează în 23 de industrii, cele mai frecvente fiind serviciile bancare și financiare (22%), administrație publică și guvernamentală (22%), servicii profesionale (13%), asigurări (5%), sănătate (4%), manufactură (4%), tehnologie (4%) și educație (4%). Aceste organizații sunt de dimensiuni variate, având între 100 și peste 10.000 de angajați ce lucrează pe toate continentele.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane