Opt din zece români sunt mai preocupați de economisire și sunt dispuși să lucreze mai mult, pe fondul pandemiei de COVID-19
Numărul 9, 9-15 mar. 2021 » Roza vânturilor
Aproximativ 83% dintre români încearcă să economisească mai mulți bani pentru a se adapta la incertitudinea contextului pandemic, comparativ cu media europeană de 66,5%, potrivit celui mai recent studiu internațional ING. Astfel, potrivit documentului, românii se află în fruntea clasamentului european, fiind urmați de polonezi (82%), turci (80%) și cehi (71%).
Aproape 75% dintre români au luat decizia de a-și reduce cheltuielile, peste media europeană de 57,5%, ocupând primul loc în topul continental. Pe următoarele locuri se situează turcii (73%), polonezii (70%), italienii și spaniolii (fiecare, 66%).
Conform autorilor analizei, decizia conștientă de a economisi mai mulți bani este corelată și cu faptul că, la nivel european, românii (52%) se așteaptă cel mai mult să se confrunte cu dificultăți financiare, pe fondul pandemiei. La polul opus, se află olandezii (16%), luxemburghezii (20%), belgienii și germanii (23%).
Pentru a-și crește veniturile, 40% dintre români spun că au lucrat mai multe ore la locul de muncă, acesta fiind, de asemenea, cel mai ridicat procentaj la nivel european. Mai mult, 37% dintre români ar fi dispuși să efectueze muncă suplimentară dacă ar avea această posibilitate.
În ceea ce privește schimbarea comportamentului de plată, aproximativ 58% dintre români au declarat că folosesc mai puțin numerar, ocupând, astfel, locul trei ca pondere de creștere după englezi (65,4%) și polonezi (64,5%). Peste 54% dintre respondenții români au spus că acum preferă să plătească cu cardul, peste media europeană de 49%.
„Ponderea foarte mare de români care încearcă să economisească (83%) și să își reducă cheltuielile (75%) este remarcabilă. La începutul pandemiei, economisirea a fost pentru mulți un lucru neintenționat, ca urmare a impunerii restricțiilor de mobilitate. După aproape un an, numărul celor care și-au propus să economisească în mod activ a crescut substanțial.
Totuși, avem încă un procentaj ridicat de români (33%) care nu au un plan de economisire. Deprinderea unei rutine necesită disciplina monitorizării tuturor cheltuielilor. (…). Într-o notă optimistă, economia ar putea să își revină la nivelul pre-pandemie chiar în a doua parte a anului 2021, ritmul creșterilor salariale va rămâne unul pozitiv, iar rata șomajului pare a fi deja în scădere”, a declarat Valentin Tătaru, economist-șef în cadrul ING Bank România.
Deși românii sunt vizibil mai preocupați de economisire, aproape 33% dintre aceștia afirmă că nu au o rutină de economisire (cea mai ridicată pondere la nivel european). Doar 27% dintre români pun bani deoparte atunci când încasează salariul, aflându-se pe ultimul loc al clasamentului european, iar 22% dintre respondenți spun că preferă să pună deoparte banii rămași la sfârșit de lună. Așteptând finalul lunii pentru depunerea economiilor, peste 17% dintre români rămân, însă, întotdeauna fără bani înainte de următorul salariu, situându-se și aici pe prima poziție.
Peste 35% dintre români spun, în continuare, că nu au economii (același procentaj ca în studiul internațional din luna mai 2020 și în descreștere cu patru procente față de cel din decembrie 2019). Dintre cei care au un fond de rezervă, aproape 36% dintre respondenți spun că are o valoare mai mică decât un salariu lunar, 23% dintre aceștia că reprezintă echivalentul a unul-trei salarii și doar 14% că este echivalentul a patru-șase salarii. Cu toate acestea, 70% dintre români consideră că își gestionează bine banii.
Românii cu vârste între 25 și 34 sunt cei mai interesați de economisire, iar 36% dintre aceștia au răspuns că își transferă lunar o parte din salariu în contul de economii, comportament recomandat pentru economisire. Peste 21% dintre respondenții români care au declarat că nu pot să economisească se află în grupele de vârstă 55-65 ani și peste 65 ani. La polul opus, peste 50% dintre luxemburghezi și aproximativ 42% dintre cehi și olandezi își pun bani în contul de economii în fiecare lună, după încasarea salariului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice