Opt molecule inovative incluse pe lista de medicamente gratuite și compensate
Telex » Știri 13 aprilie 2023
La propunerea Ministerului Sănătății (MS), Guvernul a aprobat, prin HG, includerea pe lista de medicamente gratuite și compensate a opt molecule inovative destinate pacienților cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, relatează Mediafax. Astfel, Executivul a aprobat Hotărârea privind modificarea și completarea anexei la HG pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.
Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății, care a inclus, în anul 2022, de două ori mai multe molecule noi decât în 2021.
Actuala HG introduce alte opt molecule noi destinate pacienților cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, pentru care au fost încheiate contracte cost-volum.
Comisiile de specialitate ale MS estimează că aproximativ 700.000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule.
„Medicii curanți vor avea la dispoziție noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite va intra în vigoare de la 1 mai 2023”, informează MS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național