Opțiuni și soluții
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » La început a fost cuvântul...
Concentrarea atenției presei tipărite și audiovizuale asupra temelor de mare importanță din perioada actuală ar avea mult de câștigat sub aspect calitativ dacă, în toate cazurile, s-ar respecta riguros regulile lingvistico-logice. Bunăoară, în editorialul unei reviste, se afirma: „A alege cea mai bună opțiune în vreme de criză reprezintă o abordare inteligentă și corectă~. În legătură cu această frază se pun cel puțin trei întrebări: care ar fi deosebirea dintre „a alege” și „a opta”? Dacă soluția nu este „inteligentă”, ar putea fi „corectă”? Și viceversa: o soluție „corectă” ar putea fi... „neinteligentă”?
La succesul în afaceri s-a referit și un comentator de radio în următorii termeni: „Pregătirea prealabilă a planurilor de business a facilitat o poziționare optimă în ipostaza de protagoniști principali”. Când este vorba despre „pregătiri”, evident, acestea sunt totdeauna... „prealabile”, în vreme ce „poziționarea” reprezintă echivalentul „ipostazei”. Cât privește rolul de „protagonist”, acesta nu poate fi îndeplinit de un personaj secundar. Însăși noțiunea de „protagonist” indică un rol poziționat... „principal”.
Încă un exemplu în temă a oferit, de această dată, o emisiune de televiziune, la care un participant la o dezbatere a remarcat: „În fața dificultăților se retrag înapoi numai cei care nu cunosc adevărata realitate”. Unde s-ar putea „retrage” cineva? Oare „înainte”, și nu „înapoi”? Cât despre raportul dintre „realitate” și „adevăr”, apare limpede că primul termen este sinonim cu cel de-al doilea. Desigur, în materie de comunicare publică, exprimările „incorecte” sunt o „realitate”, adică un „adevăr” cât se poate de... „real”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc