Orașele din România pot depune, până la 15 septembrie, proiecte ce vizează neutralitatea climatică
Telex » Știri 23 august 2024
Orașele din România cu peste 50.000 de locuitori mai au la dispoziție trei săptămâni în care pot aplica la proiectul M100, prin care pot beneficia de sprijin pentru a deveni neutre din punct de vedere climatic, termenul-limită fiind 15 septembrie, informează inițiatorii hub-ului, într-un comunicat de presă citat de Agerpres. Ulterior, zece dintre proiectele înscrise vor fi selectate de un juriu internațional.
Potrivit sursei citate, orașele alese vor beneficia de informații, activități de dezvoltare a capacității (workshopuri, webinarii, sesiuni de asistență tehnică individuală) și documentație (ghiduri și modele de documente programatice) pentru elaborarea planurilor de acțiune pentru neutralitate climatică, a planurilor de investiții și a altor documente relevante.
"După 15 septembrie 2024 va urma de un proces complex de evaluare care urmează etapele definite de Comisia Europeană pentru desemnarea orașelor participante și care este coordonat de un juriu internațional format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă. Numele celor 10 orașe selectate vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024, în București, la Mina Museum. Orașele selectate vor beneficia de expertiză, sprijin tehnic și administrativ pentru creșterea capacității în vederea atingerii neutralității climatice. În acest context, în lunile iulie și august, sub egida Mirror Mission Cities Hub România, în parteneriat cu Urbanize Hub, Ordinul Arhitecților din România și UEFISCDI, au fost organizate o serie de evenimente regionale, workshop-uri și conferințe în cinci orașe din țară, în cadrul Caravanei Neutralității Climatice M100", se arată în comunicatul citat.
Caravana Neutralității Climatice M100 a expus în fața reprezentanților administrațiilor publice, în cadrul primei inițiative M100 - Towards Climate Neutrality through Mutual Learning, Engagement and Capacity Building - oportunități pentru pași concreți în direcția orașelor sustenabile, în contextul Misiunii oglindă M100 pentru orașe inteligente și neutre climatic și al Apelului de proiecte pentru selectarea celor zece orașe românești care se vor alătura misiunii.
La invitația M100 de a participa la Caravana Neutralității Climatice au răspuns reprezentanți la nivel administrativ, din mediul nonguvernamental, academic și privat din 17 orașe ale țării - Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța, Sibiu, Iași, Oradea, Reșița, Suceava, Târgoviște, Timișoara și Sfântu Gheorghe. Inițiativa "Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building" are ca obiectiv general sprijinirea orașelor, în special a celor din regiunile mai puțin dezvoltate și a orașelor mici și mijlocii, în planificarea tranziției către neutralitatea climatică.
Proiectul este finanțat din granturi SEE și Norvegiene prin Fondul pentru Relații Bilaterale și implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI în calitate de operator de programe în parteneriat cu Urbanize Hub - Asociația Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge și RANNIS - Icelandic Center of Research.
Hub-ul M100 este un demers național dedicat coordonării eforturilor pentru atingerea țintelor de neutralitate climatică, coordonat de Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cu un secretariat asigurat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
M100 susține atât cele trei orașe românești selectate deja în Misiunea UE (Cluj-Napoca, București - Sector 2 și Suceava), cât și alte localități care vor să atingă neutralitatea climatică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial