Orașul Turda, premiat în UE pentru mobilitate durabilă
Numărul 11, 27 mar. - 2 apr. 2018 » Lumea în care trăim
Turda este al șaselea oraș european care primește premiul pentru planificarea mobilității urbane durabile (Sustainable Urban Mobility Planning – SUMP – Award). Alături de Turda, au mai fost premiate Viena (Austria) și Igoumenitsa (Grecia), ambele pentru mobilitate durabilă, primul în categoria marilor orașe, iar cel de-al doilea într-o categorie nou-înființată, dedicată localităților urbane de dimensiuni mai mici. Ceremonia de decernare a distincțiilor europene a avut loc zilele trecute, la Bruxelles.
Cele trei orașe au fost selectate de către un juriu independent, format din experți în domeniul mobilității și transporturilor. Fiecare oraș câștigător va beneficia de un videoclip de promovare a realizărilor în domeniu. Premiile au fost înmânate de comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, și de directorul general pentru mediu, Daniel Calleja,.
„Juriul a acordat premiul SUMP 2018 municipiului Turda pentru viziunea clară de planificare, strategia robustă de finanțare și obiectivele măsurabile. Totodată, juriul a apreciat pozitiv posibilitatea de replicare a strategiei și potențialul său de a constitui o inspirație pentru alte localități de dimensiuni similare (Turda având în jur de 50.000 de locuitori). De asemenea, juriul a considerat că planul are un nivel de ambiție ridicat, dată fiind dimensiunea relativ redusă a localității, în special în domeniul mobilității în comun”, a precizat Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat. După cum am informat într-un număr anterior al CECCAR Business Magazine, celelalte două finaliste care au concurat pentru premiul SUMP 2018 au fost zona metropolitană Manchester (Marea Britanie) și Milano (Italia).
Premiile europene pentru mobilitate urbană durabilă oferă recunoaștere autorităților locale care depun eforturi semnificative pentru promovarea acesteia, în timp ce premiul SUMP recompensează performanțele deosebite în planificarea acestui tip de mobilitate. Ediția SUMP 2018 s-a concentrat pe mobilitatea în comun în procesul de planificare.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice