Ordinul ANAF nr. 2.080/2023 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului de evidență a achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA
Numărul 50-51, 20 dec. 2023 - 9 ian. 2024 » Curier legislativ
Ordinul ANAF nr. 2.080/2023 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului de evidență a achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1190 din 29 decembrie 2023.
Prin acest ordin a fost actualizat „Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA”, în format electronic, pe baza informațiilor din actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele, autentificate începând cu data de 1 ianuarie 2024, urmare modificarilor intervenite in Codul fiscal (cota de TVA la locuinte) prin Legea 296/2023.
Registrul se completează si se consulta de notarii publici la data autentificării actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, pentru care se aplică cota redusă de TVA.
Prin consultarea registrului, se verifică îndeplinirea condiției referitoare la achiziția locuințelor cu cota redusă de TVA.
Pentru aplicarea acestor prevederi legale, este necesară preluarea, în structura noului registru, care se va utiliza începând cu 1 ianuarie 2024, a informațiilor existente în registrul utilizat în anul 2023.
Structura Registrului a fost extinsa cu o coloană care cuprinde informații privind achizițiile de imobile a căror valoare nu depășește 600.000 lei, pentru care se va aplica cota redusă de TVA de 9%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice