Ordonanța de urgență privind modificarea Codului fiscal, adoptată de Guvern. Implicarea CECCAR
Numărul 10, 20-26 martie 2018 » Prim-plan decizional
Guvernul României a adoptat în sedința din data de 15 martie 2018 o ordonanță de urgență privind măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative. Acest act normativ modifică reglementări ale Codului fiscal în ceea ce privește modul de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale. Astfel, se elimină șapte declarații fiscale (D200, D 201, D 220, D221, D600, D604, D605) și se introduce o declarație unică, ca urmare a unui program de debirocratizare în domeniul fiscal. Această măsură are impact asupra profesiilor liberale, PFA-urilor, cât și asupra persoanelor ce obțin venituri din chirii, investiții etc.
Cu alte cuvinte, asistăm la o trecere de la un sistem în care informațiile erau furnizate de contribuabili în diverse declarații la un sistem ce cuprinde o singură declarație și un singur termen de plată. Declarația unică va conține informații atât despre venitul realizat în anul precedent, cât și despre venitul estimat pentru anul curent și va putea fi rectificată oricând până la termenul de plată.
Conform ordonanței, termenul unic de plată va fi 15 martie a anului următor pentru anul precedent. Prin excepție, în 2018, declarația unică se va depune până pe 15 iulie. Astfel, se renunță la plățile anticipate (ce aveau scadențe pe 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 21 decembrie) și se introduce posibilitatea de a face plăți oricând în cursul anului până la termenul scadent, de 15 martie, inclusiv, ceea ce reprezintă un avantaj deoarece fiecare contribuabil va putea să își facă programare financiară eficientă fără a fi constrâns de multe termene de plată.
Un alt avantaj ar fi faptul că prin ordonanța de urgență se trece de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii stabilite de organul fiscal, prin decizii de impunere, la un sistem de autoimpunere în care impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii pentru anul curent se stabilesc direct de contribuabil, urmând ca plata lor să se facă direct de contribuabil în funcție de cele menționate în declarația unică.
O altă modificare vine și corectează actualul sistem de plată a obligațiilor curente (cele stabilite în baza declarației 600) care se raportau la rezultatele anului anterior. Conform noului sistem stabilit prin declarația unică, obligațiile actuale se determină prin estimarea venitului ce urmează a se realiza în anul curent din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală, în cazul contribuțiilor pentru pensii, iar în cazul contribuțiilor pentru sănătate, prin estimarea venitului ce urmează a se realiza în anul curent pentru veniturile realizate din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiții și alte surse.
În ceea ce privește plafonul de la care o persoană cu profesie liberală este obligată la plata CAS și CASS, acesta este în continuare 22.800 lei, cu alte cuvinte contribuția pentru pensii ce reprezintă 25% va fi suportată în 2018 la un venit ales de contribuabil cel puțin egal cu 22.800 lei (12 salarii de bază minime brute pe țară). Contribuția pentru sănătate reprezintă 10% din 22.800 lei (12 salarii de bază minime brute pe țară).
În cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, asocieri cu persoane juridice și arendă, plătitorii vor declara și plăti impozitul pe venit, CAS și CASS prin reținere la sursă la momentul plății venitului. Reținerea la sursă pentru CAS și CASS nu se aplică dacă venitul estimat este mai mic de 22.800 lei. Astfel, din sfera veniturilor din activități independente au fost excluse veniturile din proprietate intelectuală, acestea reprezentând de acum o categorie de venituri de sine stătătoare pentru care se aplică în continuare metoda reținerii la sursă.
Un alt avantaj este reprezentat și de faptul că pentru 2018 pentru obligațiile fiscale reprezentând impozit pe venit, CAS, CASS se vor acorda bonificații, astfel:
- 5% dacă declarația unică se depune până la 15 iulie 2018 prin mijloace electronice, iar obligațiile fiscale sunt achitate integral până la 15 martie 2019;
- 5% dacă obligațiile fiscale sunt achitate integral până la 15 decembrie 2018.
Dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile menționate, bonificația acordată va fi de 10%.
Încă din faza de proiect a actului normativ de modificare a Codului fiscal, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a participat, la invitația Ministerului Finanțelor Publice, la dezbaterile ce au avut loc pentru optimizarea formei ordonanței. Punctele de vedere înaintate de CECCAR în cadrul dezbaterilor au avut la bază și propunerile venite din partea experților contabili și contabililor autorizați, care au fost consultați cu privire forma de proiect a ordonanței, unele dintre aceste propuneri regăsindu-se în forma finală a actului legislativ adoptat recent de Guvern.
Ordonanța urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la trei zile de la data publicării.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile