Organismele europene solicită băncilor să fie flexibile cu privire la neplata ratelor în perioada pandemiei
Telex » Știri 26 martie 2020
Băncile dispun de flexibilitatea necesară pentru a evita o creştere semnificativă a provizioanelor pentru neplata ratelor la credite în perioada pandemiei de coronavirus, au apreciat organismele europene care supervizează piaţa bancară şi bursieră, transmite Reuters, citată de Agerpres. Băncile au avertizat că se confruntă cu o creştere a provizioanelor pe măsură ce firmele şi gospodăriile cărora le-au acordat credite se confruntă cu rambursarea ratelor în contextul crizei coronavirusului.
Statele UE au aprobat măsuri destinate să vină în ajutorul companiilor precum suspendarea plăţii ratelor. Însă băncile nu sunt sigure dacă o vacanţă de la plata ratelor nu constituie tehnic o incapacitate de plată şi în consecinţă declanşează automat o majorare a provizioanelor, în conformitate cu o regulă contabilă globală cunoscută sub denumirea IFRS 9. O majorare a provizioanelor ar afecta capitalul băncilor.
„În opinia ESMA, IFRS 9 include suficientă flexibilitate pentru a reflecta circumstanţele specifice ale pandemiei COVID-19 şi măsurile de politici publice asociate”, a a informat într-un comunicat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), transmite Reuters.
La rândul ei, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a încercat şi ea să liniştească băncile. „EBA cere flexibilitate şi pragmatism în punerea în aplicare a cadrului prudenţial care clarifică faptul că, în cazul unor moratorii la plata datoriilor, nu există o clasificare automată în incapacitate de plată sau în statutul IFRS9”, a informat EBA într-un comunicat separat.
Potrivit unui articol publicat zilele trecute în Financial Times, şi Banca Centrală Europeană se pregăteşte să permită băncilor să nu aplice pentru moment noile reguli contabile impuse de legislaţia IFRS 9. O decizie similară a fost adoptată deja Banca Angliei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice