Organismele UE de reglementare ar putea interveni pe piețele financiare pe fondul intensificării activității investitorilor de retail
Telex » Știri 5 februarie 2021
Autoritatea care supervizează pieţele financiare din Uniunea Europeană (ESMA) a anunţat că organismele de reglementare din UE ar putea interveni pe piaţă, în contextul unei creşteri explozive a tranzacţiilor online ale investitorii de retail, după ce au fost introduse restricţii destinate combaterii pandemiei, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Organismele de reglementare din întreaga lume au analizat cu atenţie tranzacţiile de pe pieţele financiare pentru a identifica sursa care, în ultima săptămână, a provocat creşterea explozivă a cotaţiilor anumitor acţiuni.
„Urmărim cu atenţie aceste noi evoluţii şi analizăm dacă este nevoie de noi acţiuni de supervizare”, a declarat Steven Maijoor, preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), la un eveniment online. Maijoor a precizat că informaţiile colectate până acum, în Franţa, arată că achiziţiile de acţiuni de tip blue chips ale investitorilor de retail au crescut de patru ori începând din luna martie a anului trecut, iar volumele totale s-au triplat. De asemenea, cifrele furnizate de autoritatea de reglementare din Belgia sugerează că sporirea activităţii de investiţii este concentrată în rândul tinerilor investitori, a adăugat Maijoor.
„Există riscul ca o mare parte din noua activitate să fie una speculativă, în condiţiile în care investitorii de retail încearcă să profite de pe urma volatilităţii de pe piaţă”, a spus Maijoor. „La fel de îngrijorătoare este posibilitatea că aceşti investitori să se fi orientat spre tranzacţiile intraday ca o modalitate de a-şi ocupa timpul în perioada carantinei”, a adăugat preşedintele ESMA.
Creşterea cotaţiei criptomonedei bitcoin în a doua jumătate a lui 2020 este un alt subiect de îngrijorare pentru ESMA, însă deocamdată este dificil de spus dacă acest lucru s-a datorat creşterii tranzacţiilor cu instrumente financiare mai tradiţionale, cum sunt acţiunile, a apreciat Maijoor.
„Vom continua să fim vigilenţi în monitorizarea evoluţiilor”, a concluzionat preşedintele ESMA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale