Organizaţia Meteorologică Mondială: Concentraţiile de dioxid de carbon din atmosferă au atins un record în 2016
Numărul 42, 7-13 nov. 2017 » Lumea în care trăim
Concentraţiile de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au atins un record în 2016, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO), citată de News.ro. Cercetătorii susţin că o combinaţie între activităţile oamenilor şi fenomenul El Niño a dus la un nivel de CO2 nemaiîntâlnit în ultimii 800.000 de ani. Oamenii de ştiinţă susţin că acest fapt poate cauza creşterea temperaturilor.
Raportul întocmit de WMO pentru efectul de seră înregistrat anul trecut se bazează pe măsurători efectuate în 51 de ţări. Staţii de cercetare aflate în întreaga lume măsoară concentraţiile de gaze între care se numără dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot. Cifrele publicate de WMO reprezintă ce a rămas în atmosferă, după ce cantităţi semnificative au fost absorbite de „chiuvetele” Pământului, precum oceanele şi biosfera. „Este cea mai mare creştere pe care am remarcat-o în ultimii 30 de ani de când avem această reţea”, a spus Oksana Tarasova, de la WMO. „Cea mai mare creştere de până acum a fost privind El Niño din perioada 1997 – 1998. Este, de asemenea, cu 50% mai mare decât media ultimilor zece ani”, a adăugat ea.
Emisiile create de activităţile oamenilor s-au diminuat în ultimii ani, potrivit cercetărilor, dar, după cum spune Tarasova, contează totalul din atmosferă, mai ales că dioxidul de carbon rămâne activ timp de secole.
În ultimii 70 de ani, se arată în raport, nivelul de CO2 în atmosferă este de aproximativ 100 de ori mai mare decât la finalul ultimei ere glaciare, iar asta poate cauza schimbări imprevizibile ale climei, distrugeri severe ale sistemelor ecologic şi economic.
Erik Solheim, şeful UN Environment, a declarat: „Cifrele nu mint. Încă emitem prea mult, iar asta trebuie inversat. Avem multe soluţii pentru a face faţă acestei provocări. De ceea ce avem nevoie acum este bunăvoinţa politică la nivel global şi o nouă prioritizare a urgenţelor”.
(Copyright foto: kodda / 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane