OMC şi-a revizuit estimările privind creşterea comerţului mondial în 2019 din cauza tensiunilor comerciale
Numărul 13, 9-15 aprilie 2019 » Lumea în care trăim
Ritmul de creştere a comerţului mondial va fi mai mic în 2019 decât în 2018, a anunţat Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) care şi-a revizuit în scădere estimările din cauza impactului tensiunilor comerciale, informează AFP, citată de Agerpres. Conform noilor estimări ale OMC, comerţul mondial ar urma să încetinească la 2,6% în acest an, după un avans de 3% în 2018, urmând să revină la o creştere de 3% în 2020. Comparativ, în luna septembrie a anului trecut, OMC prognoza o creştere a comerţului mondial de 3,9% în 2018 şi un avans de 3,7% în 2019.
Revizuirea prognozelor pentru 2019 reprezintă al doilea an consecutiv în care OMC şi-a înrăutăţit estimările şi se adaugă unor viziuni similare din partea Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.
„Faptul că nu avem veşti grozave astăzi nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni care a citit ziarele în ultimele 12 luni. În condiţiile în care tensiunile comerciale sunt mari, nimeni nu ar trebui să fie surprins de aceste estimări”, a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.
În raportul său anual, OMC şi-a reluat avertismentele cu privire la ameninţările sistemice care ar putea continua să perturbe economia mondială, în special tarifele impuse reciproc de China şi SUA.
Economistul şef al OMC, Robert Koopman, a avertizat că situaţia ar putea să se înrăutăţească dacă preşedintele SUA, Donald Trump va impune tarife vamale mai mari asupra importurilor de automobile. „Comerţul SUA-China este echivalent cu aproximativ 3% din comerţul mondial. Comerţul cu automobile este aproximativ 8% din comerţul mondial. Astfel încât vă puteţi imagina că impactul tarifelor impuse automobilelor va fi mai mare decât impactul războiului comercial dintre SUA şi China”, a spus Robert Koopman.
OMC nu a făcut prognoze concrete cu privire la impactul Brexitului, însă Koopman a spus că în cel mai pesimist scenariu ar putea să reducă ritmul de creştere a comerţului mondial în 2019 până la limita de jos a intervalului de prognoză al OMC, care este unul cuprins între 1,3% şi 4%. „Propriile noastre analize sugerează că un Brexit dur sau fără acord ar şterge 7,6% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Acesta ar fi un număr mare care ar forţa estimările noastre spre partea de jos a intervalului”, a spus Koopman.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile