OMC: Comerţul mondial a depăşit cea mai dificilă perioadă
Numărul 25-26, 30 iun. - 13 iul. 2020 » Lumea în care trăim
Comerţul economic global a scăzut la un nivel record în primele luni ale anului, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar nu a atins cel mai sumbru scenariu, se arată într-un raport publicat de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), transmite Reuters, citată de Agerpres. Comerţul global va scădea anul acesta cu 13% – 32%, în funcţie de impactul economic al crizei, înainte de a se redresa în 2021, când ar urma să înregistreze o creştere de 21% – 24%, estima în aprilie organizaţia. OMC nu a dat publicităţii noi previziuni, dar a apreciat că răspunsul rapid al guvernelor face ca scenariul său pesimist pentru acest an să fie puţin probabil.
Volumul schimburilor de mărfuri a scăzut cu 3% în primul trimestru din 2020, în timp ce estimarea iniţială indică un declin de 18,5% în trimestrul doi, se arată în raportul OMC. „Scăderea comerţului pe care o vedem acum este la un nivel record, dar există şi un lucru bun: ar fi putut fi mult mai rău”, a afirmat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.
Guvernele au reacţionat mai rapid decât în timpul crizei din 2008-2009 şi măsurile de sprijin i-au încurajat pe consumatori să continue să cheltuiască. Unele sectoare, cum ar fi cel auto, au înregistrat scăderi semnificative, dar altele, cum ar fi electronicele, s-au descurcat bine, se arată în raportul OMC.
Dacă comerţul global va creşte cu 2,5% în fiecare din următoarele trimestre ale acestui an, ar putea fi îndeplinită cea mai optimistă estimare, care indică un declin de 13% pe ansamblul acestui an. Dar acest recul ar fi mai semnificativ decât cel de 12,5%, înregistrat în perioada de vârf a crizei financiare din 2009, apreciază organizaţia.
OMC avertizează că redresarea comerţului din 2021 ar putea fi afectată de creşterea economică sub aşteptări, de restricţiile comerciale şi de un posibil al doilea val de infecţii.
Comerţul ar putea înregistra anul viitor o creştere de doar 5%, iar măsurile de simulare monetară, fiscală şi comercială au un rol semnificativ în redresarea comerţului, se arată în raportul OMC.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile