Raport ONU: Conflictele comerciale sunt simptomul unei probleme mai profunde
Numărul 38-39, 2-15 oct. 2018 » Lumea în care trăim
Raportul anual al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind comerţul şi dezvoltarea apreciază că războaiele comerciale sunt „simptomul unei suferinţe mai profunde”, transmite AFP, citată de Agerpres.
Cu ocazia publicării raportului, secretarul general al UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare), Mukhisa Kituyi, a afirmat că, după un deceniu de la criza financiară din 2008, economia mondială este din nou sub tensiune. „Pe termen scurt, îngrijorează creşterea taxelor vamale şi instabilitatea fluxurilor financiare, dar în spatele acestor ameninţări la adresa stabilităţii mondiale se află în primul rând neputinţa de a corecta, din 2008, inegalităţile şi dezechilibrele create de hiper-globalizare”, a subliniat el.
Autorii raportului coordonat de Richard Kozul-Wright apreciază că „soluţia nu este nici revenirea la un naţionalism nostalgic, nici intensificarea liberului schimb”. Documentul avertizează că liberul schimb restrânge marja de acţiune a ţărilor în curs de dezvoltare şi slăbeşte protecţia de care beneficiază angajaţii şi micii întreprinzători. UNCTAD recomandă guvernelor să îşi coordoneze politicile „pentru a evita deteriorarea în continuare a repartiţiei veniturilor şi a ocupării forţei de muncă, aflate la originea celor mai recente crize economice”.
Totalul datoriilor a crescut cu 50% după criza financiară şi a ajuns la 250.000 de miliarde de dolari, adică un volum de trei ori mai mare decât al economiei mondiale, subliniază experţii ONU, constatând totodată că creşterea explozivă a datoriei private nu a stimulat investiţiile firmelor.
Economia mondială este dominată în continuare de marile întreprinderi: 1% din firmele exportatoare realizează mai mult de jumătate din exporturi.
Raportul atrage atenţia asupra monopolului informaţional şi încurajează ţările în curs de dezvoltare să reglementeze acest sector pentru a contribui eficient la creşterea economică.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial