FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut în luna mai, pentru a treia lună consecutiv
Numărul 23-24, 12-26 iun. 2024 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut și în mai, pentru a treia lună consecutiv, în condițiile în care prețurile mai mari la cereale și produse lactate au contracarat scăderile de prețuri la zahăr și uleiuri vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna mai 2024, acest indice s-a situat la o medie de 120,4 puncte, în creștere cu 0,9% față de nivelul înregistrat în luna aprilie. Totuși, valoarea din mai 2024 este cu 3,4% mai mică față de valoarea înregistrată în luna similară a anului trecut și cu 24,9% sub vârful atins în martie 2022.
Creșterea din luna mai s-a datorat în primul rând unui avans de 6,3% al prețurilor la cereale. Potrivit FAO, creșterea prețurilor mondiale la grâu reflectă îngrijorările referitoare la condițiile nefavorabile pentru culturile de grâu, care vor duce la diminuarea recoltelor din 2024 în mari zone producătoare, inclusiv părți din America de Nord, Europa și regiunea Mării Negre.
Prețurile produselor lactate au crescut și ele cu 1,8%, pe fondul unei cereri în creștere din partea sectoarelor de retail și servicii alimentare înaintea vacanțelor de vară, precum și în urma așteptărilor pieței că producția de lapte în Europa Occidentală va scădea sub nivelul istoric.
În schimb, prețurile la zahăr au scăzut cu 7,5% în luna mai comparativ cu aprilie, în principal din cauza presiunilor create de un început bun al noului sezon de recoltare din Brazilia. De asemenea, diminuarea cotațiilor internaționale la țiței brut a exercitat presiuni în jos asupra prețurilor la zahăr, prin reducerea cererii de trestie de zahăr din care să fie produs etanol.
De asemenea, prețurile mondiale ale uleiurilor vegetale au scăzut cu 2,4% per total, în principal ca urmare a diminuării cotațiilor la uleiul de palmier după creșterea producției sezoniere și cererii mondiale slabe.
De asemenea, FAO a dat publicității primele sale estimări privind producția mondială de cereale în sezonul 2024/25. Conform acestor prognoze, producția mondială de cereale ar urma să se ridice la 2,846 miliarde de tone în sezonul care va începe la 1 iulie 2024, adică va fi comparabilă cu cea din sezonul 2023/24.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane