Buletinul de știri ETAF din 4 februarie 2019
Numărul 4, 5-11 febr. 2019 » Direct de la sursă
OCDE înregistrează progrese cu privire la impozitarea giganților digitali
În data de 29 ianuarie a.c., OCDE a emis un comunicat de presă în care prezintă progresele înregistrate privind provocările fiscale legate de digitalizarea economiei. Țările implicate au convenit să continue eforturile pentru a ajunge la o soluție bazată pe consens în 2020. Într-un document de poziție din luna ianuarie, OCDE a identificat două direcții principale de acțiune: (i) revizuirea legislației Nexus și a normelor de alocare a profitului între diferite jurisdicții, pe baza conceptelor de imobilizare necorporală de marketing, a contribuției utilizatorilor și a prezenței economice semnificative și (ii) reexaminarea normelor menite să ofere jurisdicțiilor un remediu în cazul în care veniturile nu sunt supuse impozitării sau sunt supuse unei impozitări foarte scăzute.
Ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, care încearcă să introducă un impozit pe serviciile digitale la nivel național, a salutat anunțul și în același timp, a relansat discuția referitoare la adoptarea unui acord la nivel european în domeniul impozitării publicității online în luna martie a acestui an.
Austrian Economic Center solicită respingerea votului cu majoritate calificată în materie fiscală
La 23 ianuarie a.c., Austrian Economic Center (un institut de cercetare independent din punct de vedere politic care promovează cercetările școlii austriece de economie – Austrian School of Economics) a publicat un studiu în care critică foaia de parcurs propusă de Comisia Europeană cu privire la trecerea de la principului unanimități la votul cu majoritate calificată în materie fiscală. Raportul subliniază, în principal, faptul că o majoritate calificată în materie fiscală ar reprezenta o imixtiune majoră a Uniunii Europene în principiul suveranității naționale. În plus, acesta susține că piața unică a fost creată pentru a reduce barierele și a spori concurența, în timp ce o piață unică în materie fiscală la nivelul UE ar putea limita concurența Uniunii față de cea la nivel global. În plus, din punct de vedere politic, Austrian Economic Center consideră că această propunere nu este susținută de multe state membre, în special de cele din nordul Europei și astfel ar putea afecta susținerea acestor țări față de Uniunea Europeană.
Programul Fiscalis va fi aprobat de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene în luna februarie
La 24 ianuarie a.c., Parlamentul European și Consiliul au avut primele negocieri interinstituționale constructive cu privire la programul Fiscalis pentru perioada 2021-2027, al cărui scop este de a promova cooperarea dintre administrațiile fiscale ale UE. Cu toate acestea, cele două instituții consideră că există încă anumite aspecte care trebuie clarificate în ceea ce privește raportarea, transparența și actele delegate. În plus, vor avea loc discuții ulterioare cu privire la textul adoptat de Parlamentul European prin care legislativul comunitar își propune să încurajeze punerea în aplicare a acțiunilor specifice cu participarea țărilor terțe cel mai puțin dezvoltate. Al doilea, și probabil ultimul trialog, urmează să aibă loc în a doua jumătate a lunii februarie.
Buletinul de știri în limba engleză poate fi accesat pe site-ul ETAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial