OECD: Ponderea taxelor în PIB a atins un nivel record în ţările dezvoltate; Franţa, pe primul loc
Numărul 48, 11-17 dec. 2018 » Lumea în care trăim
Franţa a devansat Danemarca, fiind ţara cu cele mai mari taxe în 2017, în condiţiile în care veniturile din taxe ale guvernelor din ţările dezvoltate au atins un nivel record, arată datele publicate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres.
Anul trecut, veniturile totale din taxe (impozite şi cotizaţii sociale) au reprezentat, în medie, 34,2% din Produsul Intern Brut al celor 36 de state membre OECD, faţă de 34% din PIB în 2016. Este vorba de cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 1965, când organizaţia cu sediul la Paris a început să publice date statistice cu privire la acest indicator.
În Franţa, veniturile din taxe au crescut în 2017 până la 46,2% din PIB, depăşind Danemarca unde veniturile din taxe au scăzut până la 46% din PIB. La polul opus, Mexicul avea cea mai mică povară fiscală din OECD, veniturile din taxe reprezentând 16,2% din PIB.
OECD subliniază că veniturile din taxe au crescut anul trecut în 19 state membre şi au scăzut în 16 state. Cel mai mult au crescut veniturile din taxe în Israel, cu 1,4 puncte procentuale până la 32,7% din PIB, şi SUA, cu 1,3 puncte procentuale până la 27,1% din PIB.
Comparativ cu situaţia din 2009, înaintea crizei financiare mondiale, ponderea taxelor în PIB este mai mare în 21 de state membre ale OECD şi doar în opt ţări ponderea taxelor în PIB a scăzut comparativ cu 2009.
Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național